С пърформанс Пропаганда“ на руската артистка Олга Володина ще се

...
С пърформанс Пропаганда“ на руската артистка Олга Володина ще се
Коментари Харесай

#29 Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

С пърформанс „ Пропаганда “ на съветската артистка Олга Володина ще се открие 29-то издание на Седмица на актуалното изкуство, проведено от Сдружение „ Изкуство Днес “. Откриването е на многозначителната дата 9 септември (събота) от 18 до 20 часа в изложба „ Капана “ – едно от пространствата на Градска художествена изложба – Пловдив. Кураторът Емил Миразчиев за избора на тематиката:
„ Избрах тематиката на Седмица на актуалното изкуство с вярата до септември войната да е свършила. Рано или късно това ще се случи. Ще има ли нова още по-унищожителна? Какви са предварителните защити или човечеството би трябвало да построи напълно нови по-хуманни идеологеми, опиращи се на емпатия, състрадание, обич?
Темата не касае единствено войната в Украйна, а войната като феномен за решение на проблеми. Какви ще са следствията и най-много каква ще бъде новата структура, която да предотврати сходни феномени? В положение ли е човечеството да построи толкоз жадувания мир, или това е една фантазия, неосъществена хилядолетия?

Всички болки, които войната предизвиква, неизлечимите рани, разрухата, опустошението, духовната мизерия и омразата, вкоренени надълбоко в обществото, ще намерят ли своето излекуване?

Какво се случва след войната? Обръщам се за отговори към другари в лицето на поканените актьори:

Алла Георгиева (България/Украйна), Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханнес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев), Димитър Келбечев, Емил Миразчиев, Жанна Кадирова (Украйна), Иван Иванов, Надя Генова, Наталия Залозная (Беларус /Белгия), Наташа Кюпова, Олга Володина (Русия /България), Севдалина Кочевска “

И още за изложбата от нейния куратор:

„ Всеки създател друго откликва и рефлектира върху тематиката за войната. Силно въздействаща е работата на Жанна Кадирова от Украйна посредством символиката на  хляба. Тя е ослепителен представител на украинското модерно изкуство, към този момент два пъти се показва на Венецианското биенале и творбата, с която участваше на биеналето, в този момент ще види и пловдивската аудитория. Интересно е също да се види по какъв начин създатели от Беларус (Наталия Залозная) и Русия (Олга Володина) интерпретират войната. Двете образни артистки са дейни участници в митинги в своите страни против диктатурата и войната и са принудени да изоставен своите страни. Наталия Залозная в този момент живее в Белгия, а Олга Володина е в България и развиват център за поддръжка на украински бежанци в Банско. Наталия интерпретира тематиката за паметта, за силата на словото, представяйки един огромен куб от пресовани страници на свои дневници, взе участие и с други вълнуващи творби за войната, успеха, гибелта.

Пропагандата е тематиката на пърформанса, който Олга Володина ще показа на откриването. И в своите произведения тя визира силата на операцията, която не свършва с края на военните дейности. Свършва ли и по кое време войната – подигравателен отговор дава голямоформатната живописна творба на Наташа Кюпова – карта на света с две-три незначителни златни петна по нея, маркиращи дребното страни, които до момента не са водили войни. “

И въпреки концепцията на експозицията е да преглежда със средствата на изкуството общочовешките полезности в подтекста на войната и мира, има и по-директна връзка със ставащото в Украйна. Емил Миразчиев показва инсталацията от действителни светофарни тела, които светят в синьо и жълто. Може ли изкуството да спре военните дейности?

Изложбата е с вход свободен и ще продължи до 05.10.2023г.

Проектът се реализира с поддръжката на: Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „ Култура “ стратегия „ Мобилност “.

„ Седмица на актуалното изкуство “ е план на Сдружение „ Изкуство през днешния ден “, член на интернационалната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР