С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите

...
С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите
Коментари Харесай

В Карлово почетоха жертвите от атентата в Кербала

С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите на международния тероризъм в Карлово, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада означиха 15 години от гибелта на петимата български военнослужещи в база "Индия ", Кербала, Ирак.

Почетена бе паметта и на останалите 8 жертви, които България даде през всичките задачи в Ирак. На поклонението участваха близки на починалите, техни другари и сътрудници от други военни формирования, представители на локалната власт и доста жители. Всички присъстващи с почитание, почит и болежка показаха своите усеща и благодарност към тези почтени български синове. На днешния ден през 2003 година база "Индия " в Кербала, където тогава бе ситуиран Първият български батальон, е атакувана с камион-бомба. Вследствие на офанзивата умират българските военнослужещи, нараснали посмъртно в звания, майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други 27 от българските бойци са тежко ранени, а базата е съществено развалена. Атаката стартира в 12,45 часа локално време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата.

В словото си заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев акцентира, че за него е значимо, че в спокойно време и по време на война българските войни постоянно са стояли и стоят на страната на националната сигурност и българския народен интерес. За мен е значимо, че българските войни, знайни или незнайни, всички са били персони, сподели той и добави - там, в отдалечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в битката със международния тероризъм. В този ден със своя професионализъм и саможертвата си те избавиха живота на своите приятели и от още по-тежки загуби българският батальон, добави ген. Илиев. Пазим облика им жив, постоянно ще ги помним с положително с всичките им човешки качества и цялото им човешко наличие и ще ги почитаме като герои на най-новата ни история, сподели още заместник-началникът на защитата. Техните имена, добави генералът, се подреждат до всички тези имена съдействали за българската бойна популярност. В послание към родителите и околните им ген. Илиев изрази своята съпричастност към тях по отношение на болката и компликациите, които са минали.

Този монумент е издигнат за всички български войни починали в битката против международния тероризъм в Камбоджа и Ирак, част от които са и жертвите от атентата в Кербала, сподели пред публицисти ген. Димитър Илиев. Доказано е, че на война всички се бият за индивида до себе си, за индивида, който усещат - приятеля и другаря, добави той. Със саможертвата си тези момчета направиха по този начин, че да нямаме повече жертви в батальона, добави ген. Илиев. На въпрос каква е поуката от този ден 15 години по-късно, ген. Илиев отговори: "Трябва да готвим хората и да ги оборудваме по допустимо най-хубавия метод, тъй като човешките животи са ни доста скъпи ".

Тяхната крах мога да дефинира единствено като всеотдайност и посредством и на тях България стана член на НАТО и на Европейския съюз, сподели за Българска телеграфна агенция о.з. подп. Веселин Ангелов, някогашен инструктор в подготовката на бойците за задача. По думите му като при всяко първо нещо се позволяват неточности, а те от време на време се изкупуват и с кръв и добави, че, за жалост, това са наши сънародници, които отидоха там, с цел да се показват почтено. Той добави, че изрично, през днешния ден, българските военнослужещи, които отпътуват за задачи зад граница, са по-подготвени, тъй като към този момент се е натрупал опит, който се предава на идващите.

След едноминутно безмълвие, пред паметника на жертвите на международния тероризъм в Карлово бяха положени цветя от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов, от началника на защитата военачалник Андрей Боцев, от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Цветя поставиха и околните на починалите.

По време на всички задачи в Ирак България даде общо 13 жертви, пет от които са от състава на карловската бригада, припомниха от командването й. Десет са българските жертви по време на задачата на Организация на обединените нации в Камбоджа през 1992 година и 1993 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР