С панихида и поднасяне на венци и цветя представители на

...
С панихида и поднасяне на венци и цветя представители на
Коментари Харесай

На паметника на ген. Каварналиев край Дойран ще бъде отбелязана 109 годишнината от смъртта му

С панихида и поднасяне на венци и цветя представители на посолството на България в Република Северна Македония, на Министерството на защитата и Щаба на защитата, както и представители на военно-патриотични организации ще отбележат 109 години от гибелта на генерал-майор Константин Каварналиев на паметника, построен в негова чест край Дойран в Република Северна Македония.

Константин Каварналиев е български офицер, умрял край Дойран по време на Междусъюзническата война. През Междусъюзническата война е назначен за пълководец на бригада от 3-та пехотна балканска дивизия с която се бори три дни, с цел да бъде дадена опция на популацията на Кукуш да се изтегли, без да даде жертви.

След отдръпването на хората и опожаряването на Кукуш гръцката войска потегля към Дойран и боевете стартират там. Полковник Каварналиев разполага единствено с 3000 бойци, против 42 000 гръцка войска и самичък влиза в багра. Позицията удържана, само че той е ранен в крайници, а патронът е раздрал значима артерия. Каварналиев умира на 23 юни 1913 година, посмъртно е създаден в генерал-майор.

 Молебен пред паметника на ген.майор К. Каварналиев, 1917 година Молебен пред паметника на ген.майор К. Каварналиев, 1917 година Източник: Фейсбук
Погребан е в непретенциозен, небрежно подготвен гроб, измежду свои бойци. Посмъртно е създаден в чин генерал-майор. През 1916 година командването на Девета пехотна Плевенска дивизия взема решение да издигне монумент на лобното място на Каварналиев, паметникът е открит с тирада от подполковник Дрангов. През 1966 година паметникът е взривен, възобновен е през 2019 година и оттогава всяка година на тази дата, на лобното място на ген. Каварналиев се отбелязва годишнината от гибелта му.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР