С пълно единодушие от 207 гласа за“ парламентът прие решение

...
С пълно единодушие от 207 гласа за“ парламентът прие решение
Коментари Харесай

НС направи първата стъпка за гарантиране на плащанията на НЗОК до 31 юли

С цялостно единогласие от 207 гласа „ за “ Народното събрание одобри решение за установяване на спомагателен период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния. Проектът на решението беше импортиран от служебния кабинет.

„ Средства има. С това решение ние разрешаваме на централното държавно управление, НЗОК и общините да се разплащат. Решението е първата част от дейностите, които са нужни, с цел да няма забавени заплащания до 31 юли. С него се подсигуряват и всички обществени заплащания, които прави държавното управление, както и опцията на общините и Здравната каса да работят умерено. Има импортиран и към този момент признат от комисия Законопроект за изменение и допълнение на удължителния закон в допълнение на решението. Надяваме се да бъде признат на второ четене до края на месеца “, сподели от парламентарната естрада министърът на финансите Асен Василев.

Той помоли Законопроектът за удължение на удължителния закон да бъде признат и в зала на първо четене още тази седмица, защото той дава законовото съображение на НЗОК и общините да правят заплащания. „ В противоположен случай, те и да имат средствата, няма да имат законово съображение да го вършат “, добави Василев.

В признатото решение е записано, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, само че не по-късно от 31 юли 2023 година, приходите се събират в сходство с настоящите закони, а осъществяването на разноските и даването на прехвърляния е в размер, не по-голям от размера им за същия интервал на миналата година, като се регистрират и влезлите в действие актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства, при съблюдаване на фискалните правила по Закона за обществените финанси.

Извършването на разноските, даването на прехвърлянията и залагането на предели от Министерството на финансите се реализира в следната поредност: заплащания по обслужване на държавния дълг и за вноската на Република България в общия бюджет на Европейския съюз; даване на прехвърляния за правосъдната власт; социалноосигурителните фондове, общините, сметките за средства от Европейския съюз на Националния фонд и на Държавен фонд „ Земеделие “, Българската телеграфна организация, Българската национална телевизия и Българското национално радио; предели за заплащания на бюджетните организации и други разноски.

Решението влиза в действие от деня на обнародването му в Държавен вестник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР