С пълно единодушие депутатите от Комисията по правни въпроси приеха

...
С пълно единодушие депутатите от Комисията по правни въпроси приеха
Коментари Харесай

Правната комисия прие на първо четене Закона за съдебната власт

С цялостно единогласие депутатите от Комисията по правни въпроси одобриха на първо разглеждане измененията в Закона за правосъдната власт. Народните представители гласоподаваха с 14 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържал се ".

В причините си ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Данаил Кирилов уточни, че са систематизирани някои от висящите въпроси и не са натоварили въпросите, свързани със статутите на магистратите и уредбата на Закона за правосъдната власт.

В претекстовете си представителите от Висшия правосъден съвет (ВСС) обявиха, че се въздържат от взимане на мнение, до момента в който от Върховния касационен съд (ВКС) показаха, че когато има съответни текстове, могат да вземат отношение.

От Камарата на движимостите лица упорстват за смяна в Закона за правосъдната власт с претекст, че би трябвало да се знае дали движимостите лица към съда упражняват свободно специалността.

Припомняме, предлаганите промени и допълнения в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) целят да усъвършенстват законовата уредба в следните съществени посоки:

инспекция на имуществените заявления на съдиите, прокурорите и следователите;
уеднаквяване на процесуалните правила по обжалване на кадровите решения на съответната гилдия за назначение на административните ръководители и техните заместници;
прецизиране на разпореждания по отношение на атестирането;
регламентиране на законово равнище на условията за назначение, както и на изискванията за несъответственост на правосъдния чиновник. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР