С пълно единодушие – 136 гласа За“ и нито един

...
С пълно единодушие – 136 гласа За“ и нито един
Коментари Харесай

На първо четене хората с увреждания получиха достъп до плажовете

С цялостно единогласие – 136 гласа „ За “ и нито един „ срещу “ или „ въздържал се “ – измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, касаещи достъпността на хората с увреждания до българските плажове, мина на първо четене.
Какви са разпоредбите в този момент?
Към момента в България няма ясно написани правила за достъп на хора с увреждания до морските плажове. Все отново някои от концесионерите са обезпечили дървени пътеки по пясъка, които в множеството случаи не стигат до самата вода. С новите правила вносителите от ГЕРБ-СДС желаят ясно да се дефинират съответно отговорностите на стопанисващите плажовете, както и виновните институции, които дават отговор за спазването на новите разпореждания.

За съблюдаване на концесионните контракти следи Министерството на туризма, а за строителството по плажовете –  Министерство на районното развиване и благоустройството. В законопроекта е записано, че в период от три месеца след приемането на новите разпореждания концесионерите би трябвало да сключат спомагателни анекси към договорите си, с които да се задължат да извършват новите разпореждания.
Дебатите
Без доста диспути и на пръв взор изцяло единомислещи, представители на съвсем всички парламентарни групи в Народното събрание показаха задоволството си от измененията в Закона. С изискването обаче сред първо и второ четене да бъдат изцяло изчистени всички неясноти, свързани с общинските плажове и това кой ще носи отговорност за построяването на сходни уреди на територията на тези плажове. Тъй като съгласно новите разпореждания във всички други плажове отговорност за тази активност ще носят концесионерите.

По време на полемиките в зала се стигна и до заключението, че с измененията в Закона ще се улесни освен достъпът на българите в неравностойно състояние до морските плажове, само че страната ни може да го употребява и за привличане на задгранични туристи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР