С падането на първия сняг започват и нашите задължения. Почистването

...
С падането на първия сняг започват и нашите задължения. Почистването
Коментари Харесай

Снегът падна, наше задължение е да почистим тротоарите пред входа, в противен случай ни чака глоба

С рухването на първия сняг стартират и нашите отговорности. Почистването на тротоарите пред жилищната кооперация, магазина и като цяло тротоара на улицата е напълно наше обвързване. Пътните компании се грижат за платното, а ние за достъпа до дома.

Вашата Етажна благосъстоятелност взела ли е конкретно решение във връзка  с почистването на снега на Общо заседание? Възможностите са:

– Поверяване на почистването на компания, която да се грижи.

– Упълномощаване на отговорниците за обичайното почистване да чистят сняг срещу допълнително заплащане.

Дежурство на обитателите, които имат капацитет да почистват снега /не би трябвало да се включват пенсионери над 70 години, в случай че не са в добра спортна форма, най-малко съгласно нашите морални виждания/.

Ако към момента не е взето решение по въпроса, това би обяснило съществуването на сняг пред входа ви! В подобен случай или би трябвало да се свика Общо заседание, с цел да се вземе решение, или управителният съвет взима решение и уведомява всички обитатели за него.

Все отново не забравяйте, че при липса на почистване, общината може да състави акт на домоуправителя или управителния съвет за несъблюдение на техни задължения. Актът е от 100 до 700 лв..

Ако домоуправителят потвърди, че е изпълнил задълженията си, само че компанията или индивидът, който има обвързване да почисти не са си ги изпълнили, те стават виновни пред общината.

Дежурства на обитателите

По принцип най-разпространената процедура в етажните собствености са дежурствата на обитателите. Така се подсигурява, че няма да се дават допълнителни средства за почистване през зимния интервал, само че в това време е нужна добра междусъседска организация.

Задължително е домоуправителят да е съставил график за почистване на снега в деня на първия сняг или преди този момент и да го е сложил на видно място, до което всеки има достъп и може да се запознае с него.

Необходимо е дежурният по почистването при съществуване на сняг, да ревизира дали има инертни материали против заледяване като сол, луга или пясък. При неналичието им би трябвало да вземе средства от етажната собственост и да закупи такива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР