С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще

...
С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото

С отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор ще се реши събитието, че България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, пази правата на хората, а не ги нарушава и не се прикрива зад полицейско принуждение.

Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова на влизане на съвещанието на Висш съдебен съвет.

Министърът на правораздаването отговори на изказванията на основния прокурор, че популяризира погрешни данни по медиите по този начин:

" Ако има погрешни данни, апелирам да бъдат разпознати и посочени кои са те. Това, че министърът на правораздаването употребява опциите, които дават медиите, с цел да коментира своята работа, мисля че е в неговите пълномощия. "

Надежда Йорданова съобщи, че влиза на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет, подготвена за спор.

На предходното си съвещание съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова учредения и 3 отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо.

Сред признатите за разглеждане всъщност учредения са изказването на Гешев по отношение на полицейското принуждение по време на митингите от лятото на 2020 година, изказването му, поставящо под подозрение инцидентното систематизиране в правосъдната система, както и бездействието по проблема " Осемте джуджета ".

За премахване на основния прокурор са нужни най-малко 17 гласа, които да поддържат настояването на правосъдния министър.

По мотив идното дефинитивно приемане на измененията в Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на профилираното правораздаване, Йорданова изрази убеденост, че народните представители ще поддържат най-хубавите оферти.

Правосъдният министър разяснява и отправената опасност към обвинител от Специализираната прокуратура.

" Заплахата към всеки магистрат е сериозен въпрос, подхождаме с паника и вземаме ограничения за гарантиране на тяхната безвредна и спокойна работа. В конкретня случай ограниченията са още по-засилени. " - сподели тя.

Йорданова добави, че на 26 януари ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова е изпратила писмо до министъра на правораздаването с терзания по отношение на получени закани по електронната поща към прокурори. Още при започване на февруари са извършени среща с Дирекция " Охрана " и са разисквани съответни ограничения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР