С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще

...
С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще
Коментари Харесай

Йорданова: С махането на Гешев България ще получи главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие

С отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор ще се реши събитието, че България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, пази правата на хората, а не ги нарушава и не се прикрива зад полицейско принуждение. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова на влизане на съвещанието на Висш съдебен съвет, представена от Българска национална телевизия.

Тя изрази убеденост, че през днешния ден народните представители ще поддържат най-хубавите оферти за промени в Закона за правосъдната власт.

Заплахата към всеки магистрат е сериозен въпрос, подхождаме с паника и вземаме ограничения за гарантиране на безвредната и спокойна работа. В съответния случай ограниченията са още по-засилени.

На 26 януари прокурор Маджарова е изпратила писмо до министъра на правораздаването с терзания по отношение на получени закани по електронната поща към прокурори. Още при започване на февруари са извършени среща с Дирекция " Охрана " и са разисквани съответни ограничения.

Правосъдният министър Надежда Йорданова приказва преди началото на днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, на което ще взема решение дали да приключи предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев.

На предходното си съвещание съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова учредения и 3 отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо.

Сред признатите за разглеждане всъщност учредения са изказването на Гешев по отношение на полицейското принуждение по време на митингите от лятото на 2020 година, изказването му, поставящо под подозрение инцидентното систематизиране в правосъдната система, както и бездействието по проблема " Осемте джуджета ".

За премахване на основния прокурор са нужни най-малко 17 гласа, които да поддържат настояването на правосъдния министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР