С освирквания и с развяване на българския трибагреник десетки представители

...
С освирквания и с развяване на българския трибагреник десетки представители
Коментари Харесай

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

С освирквания и с развяване на българския трикольор десетки представители на синдикалната организация КТ " Подкрепа " се събраха на протестен народен протест на столичния площад " Княз Александър I Батенберг ".

Демонстрантите провеждат шествие, което ще премине около Народното събрание, след което още веднъж ще се върнат на площад " княз Александър I Батенберг ".

Протестът се организира под наслов " Болните служащи не са нарушители ".

Хората упорстват предлагането, отправено след Коалиционния съвет сред ГЕРБ и Обединени патриоти - първият ден от болничния да е за сметка на служащия, да бъде върнато с решение на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Демонстрацията се организира при засилено полицейско наличие.

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: " Работодателите да заплащат първите 5 дни от болничните " и " Не се върша на болен, с цел да не работя ".

Във връзка с главното искане на синдикалната организация - първите пет дни от болничния да се заплащат от работодателите пред медиите приказва президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Той изясни, че аргументите за митинга се коренят в сбъркания здравен модел, в работодателите, които карат служащите да излизат в болнични и настоя истината да излезе нескрито.

" Темата е огромна, огромна, огромна. Изключително сериозен проблем е и сумираното пресмятане на работното време, което разболява хората, които би трябвало да търсят други изходи, с цел да си почиват ", акцентира Манолов.

" Лавина е работата, която се струпа от една снежна топка, от няколко нелепости, казани от некомпетентни хора по малките екрани ", отсече шефът на КТ " Подкрепа ".

Протестиращите ще отидат и пред централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), с цел да предявят настояванията си. Гневът да си отива при получателите, настоя шефът на синдикалната организация и добави, че той като шеф на 100 души да вземем за пример желае да заплаща 5 дни болнични.

Димитър Манолов желае властта също да чуе настояванията на протестиращите.

Другите претенции на протестиращите са отпадане на налога върху минималната работна заплата, незабавна актуализация на добавката за нощен труд, ограничение на изключителния труд и използване на сумирано пресмятане на работа време единствено в непрекъсваеми производства.

От своя страна Тодор Качков, основен специалист по европейски стратегии и планове на КТ " Подкрепа " разяснява пред news.bg, че главните претенции на протестиращите са за заплащането на болничните и заплащането на ненормирания труд, сумарното пресмятане на работно време да бъде единствено по отношение на избрани индустриални процеси.

Той регистрира, че 100% правдивост мъчно се реализира и на територията на Европейския съюз се ползват разнообразни системи. Според Качков би трябвало да бъде открит баланс сред работещите и работодателите. Този баланс обаче би трябвало да бъде в интерес на служащите.

Тодор Качков посочи и че служащите в България се слагат в неподходящо състояние, само че по-късно дълго се дискутира тематиката за трудовата миграция.

Качков се надява да бъде дефинитивно анулирано предлагането първият ден от болничните да бъде за сметка на служащия. Работодателите също имат своето право да търсят анулацията на трите дни болнични да бъде за сметка на тях, призна обаче Качков. Той е безапелационен и че в допълнение натоварване на в действителност болните хора не може и би трябвало да бъде позволено.

Според Качков е вероятен коментар по настояванията им, само че протестиращите няма да се откажат. Всичко е въпрос на продължаващ разговор, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР