С остра позиция срещу предложението Петьо Блъсков да бъде удостоен

...
С остра позиция срещу предложението Петьо Блъсков да бъде удостоен
Коментари Харесай

АЕЖ: Държавата да връчи акт, не орден на Петьо Блъсков

С остра позиция против предлагането Петьо Блъсков да бъде почетен с медал “Св. св. Кирил и Методий ” се оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти. Издателят на в. “Труд ” бе препоръчан от културния министър Боил Банов.
“Орденът се дава за значими заслуги за развиването на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение наскърбява всички тези учители, преподаватели, създатели, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на сходно високо държавно отличие и които евентуално се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение”, показват от АЕЖ.

Ето и цялата им позиция:

“По самодейност на министъра на културата, държавното управление предложи на президента Румен Радев да награди с медал " Св. св. Кирил и Методий " издателя на вестник " Труд " Петьо Блъсков. Орденът се дава за значими заслуги за развиването на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение наскърбява всички тези учители, преподаватели, създатели, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на сходно високо държавно отличие и които евентуално се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение.

Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава съществено разискване.

Асоциацията на европейските публицисти – България не е срещу публицисти, издатели и други медийни хора да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат обилни заслуги пред обществото. АЕЖ обаче е на мнение, че сходни награди не би трябвало да се дават в подмяна на медиен комфорт.

Тази седмица Европейската комисия разгласява отчет за върховенството на закона в България, който съдържа констатацията, че политическият климат не е удобен за самостоятелните медии и доста медийни притежатели избират да бъдат близки до държавното управление. Съществен въпрос е дали държавните оценки не се употребяват като един от инструментите властта да държи тези притежатели в близкото си обграждане.

Европейската комисия показва като проблем натиска, както върху самостоятелни публицисти, по този начин и върху представители на гражданския бранш чрез оскърбителен акции.

В последните години вестник " Труд " на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща естрада тъкмо за сходни очернящи акции против деятели, борещи се за правосъдна промяна, за отбрана на околната среда или против езика на омразата. " Труд " е медия, в която постоянно могат да бъдат прочетени изявления, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война против полезностите на Европейския съюз, демократичната народна власт и човешките права. Преди година вестникът даже бе наказан за клюка от учителя по история, цивилен и политически деятел Емил Джасим, който завоюва дело, откакто " Труд ", дружно с други проправителствени и жълти медии като Пик и Блиц го упрекнаха, че хулил и обиждал паметта на Васил Левски. Съдът призна тези изказвания за погрешни и присъди обезщетение на Джасим.

В отчета си Европейската комисия загатва и неналичието на бистрота в собствеността на медиите. В регистъра, който Министерството на културата поддържа, по отношение на собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както " Труд ", по този начин и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушаване и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го глоби. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с медал, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си извърши законовите отговорности и да връчи на издателя на " Труд " акт.

Както казахме нагоре, АЕЖ не е срещу награждаването на медийни персони с държавни оценки. Смятаме обаче, че сходни награди би трябвало да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта.

АЕЖ ще приветства, в случай че страната вместо да си затваря очите или да назовава репортерите " мисирки ", в действителност стартира да цени публицистите, които разкриват нередности и с това способстват за по-добро ръководство в интерес на обществото, а не да връчва ордени за принос за културата на издатели на медии с най-малкото противоречива известност.

Призоваваме президента Румен Радев да отхвърли предлагането на държавното управление за награждаване на Петьо Блъсков, а министъра на културата Боил Банов, откакто връчи акта за определяне на административно нарушаване на издателя, да намерения за нови номинации за оценката, този път на персони, в действителност съдействали за развиването на културата или най-малко такива, които фактически са създавали среда, която да поддържа гражданските права и полезностите, които са във фундамента на демокрацията, като да вземем за пример върховенството на закона”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР