С остър спор между управляващи и опозицията стартираха дебатите в

...
С остър спор между управляващи и опозицията стартираха дебатите в
Коментари Харесай

Законът за ДДС очаквано скара депутатите

С изострен спор сред ръководещи и опозицията стартираха дебатите в Народното събрание по законопроектите за намаляването Данък добавена цената (ДДС) за някои артикули и услуги.

Причината – недоволството на депутатите от Българска социалистическа партия, че финансовият министър Владислав Горанов отсъства от пленарната зала, с цел да аргументира позицията по тематиката на ръководенето от него ведомство. Още при анонсирането на концепцията на ръководещите за свалянето на Данък добавена стойност ставката за хотелиерските и ресторантьорските услуги на 9%, Горанов съобщи твърдата си позиция срещу. Въпреки това обаче предлагането бе завършено в законопроект, защото, по думите на премиера Борисов, е взето политическо решение, с цел да се помогне на най-засегнатия от рецесията отрасъл.

По време на дебатите обаче, от опозицията настояха съвещанието да бъде прекратено, до момента в който в зала не се яви финансовият министър, само че предлагането бе отхвърлено от болшинството. „ Току що гласувахте избор на съмнение на държавното управление “, обърна се Георги Свиленски към ръководещите депутати.

„ Докато ние чакаме да дойдат в Народното събрание, министър председателят и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа “, продължи с рецензиите той и означи, че от залата отсъства даже и парламентарния секретар на финансовото ведомство.
Има мнение на Министерство на финансите, напомни от своя страна ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
„ Становището, за всички народни представители, които могат да четат и са желали да се осведомят за него, то е качено на уеб страницата на Комисията по бюджет и финанси и стои към момента там. Аз съм имал опция и съм се срещнал с него. Предполагам, че и хората от бюджетната комисия са го създали “, добави я депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той отбрани предлагането на парламентарната му група за диференцирана Данък добавена стойност ставка за хотелиерски и ресторантьорски услуги с аргумента, че тези браншове са най-засегнати от рецесията, породена от ковид. „ Всички, които желаеме да спасим българския туризъм и стопанска система, в която 11-12% от Брутният вътрешен продукт се образува от този бранш, би трябвало да подкрепим тази мярка “, прикани той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР