С особена тържественост и духовна радост бе отслужен благодарственият молебен

...
С особена тържественост и духовна радост бе отслужен благодарственият молебен
Коментари Харесай

Молебен бе отслужен по повод десетата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит

С особена церемониалност и духовна наслада бе отслужен благодарственият молебен във връзка десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Богослужението бе отслужено в митрополитския храм-параклис " Св. Марина " и бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, Негово Преосвещенство Мелнишкия свещеник Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и протодякон Деян Коруноски.

Песнопенията бяха изпълнени от църковни артисти, под диригенството на доктор Андрей Касабов.

" С братска обич в Иисуса Христа и надълбоко уважение се обръщаме постоянно, а изключително през днешния ден, към Вас отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви, като първойерарх на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички старания, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което почтено украсявате целия собствен дълъг път, като духовник и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменимата богоподражателна обич към всички нас и цялото църковно осъществяване. За мъдростта и дълготърпението, с което решително водите кораба на Православната ни черква през стихиите на мира сего ", сподели в своето слово Великотърновският митрополит Григорий.

Той означи, че първото десетилетие на първосветителството на Светейшия Български патриарх Неофит е време на труд " в продължение и надграждане върху положените преди Вас, от Вашите почтени прародители, основи ".

" Същевременно това беше и време на компликации. На нови и разнообразни тествания за нашата избавителна православна религия, за православната ни Църква. Изпитания, които с Божията помощ и умно водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на примирение, на християнска обич и взаимно съгласие с ясно схващане за това, че скръбта поражда самообладание, търпението - умелост, опитността - вяра, а вярата непосрамя, тъй като любовта Божия се изля в нашите сърца посредством дадения нам Дух Светий ", сподели още митрополит Григорий.

В края на молитвеното последование бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и за целия български народ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР