С оскъдни средства - средно по 200 000 лева, за

...
С оскъдни средства - средно по 200 000 лева, за
Коментари Харесай

Парите свършиха: Тотев затегна крана на районните кметове

С нищожни средства - приблизително по 200 000 лв., за поправки и благоустрояване приключват последната година от мандата шестимата районни кметове на Пловдив. Противно на мълчешком признатата процедура за стремително рязане на ленти в навечерието на локални избори, те няма какво да покажат, с дребни изключения, с изключение на няколко метра асфалт, стотина закърпени дупки, някоя детска площадка, на места паркоместа пред блокове.

През 2015 година избрахме районните кметове мажоритарно, откакто всеки от тях ни показа програмата си за ръководството. Това би трябвало да значи, че носят лична отговорност за /не/свършеното. Куриозът е, че

регионите са финансово подвластни от Голямата община,

т.е. шестимата кметове разполагат с толкоз средства за финансови инвестиции, колкото реши градоначалникът, който е първокачествен разпоредник с бюджета, и надлежно колкото гласоподава Общинският съвет.

Финансовата картина по регионите през тази година надалеч не е розова. При 342 млн. лв. бюджет за цялата община шестте региона имат право да харчат едвам към 1,2 милиона за улични поправки, замяна на осветяване, паркинги, детски, спортни и кучешки площадки, междублокови пространства. За съпоставяне, в предходните години още с приемането на бюджета районните кметове си поделяха сред 3 и 4 млн. лв., а при актуализацията му получаваха още по 200-300 хиляди. Всички районни кметове - Борислав Инчев / " Южен " /, Костадин Димитров / " Тракия/, Георги Стаменов / " Централен " /, Ральо Ралев / " Северен " /, Николай Чунчуков / " Източен " / и Димитър Колев / " Западен " / се надяват да получат спомагателни пари, с цел да има с какво да се отсрамят наесен пред гласоподавателите.

Всеки от регионите в Пловдив е колкото един приблизително огромен град

с всеобщо амортизирана инфраструктура в кварталите. „ Южен ”, чието население наближава Пазарджик, има за строителната стратегия цифром и словом 221 000 лв.. „ Чудя се какво да давам отговор на хората, които се оплакват, че улиците и тротоарите са разрушени, няма осветяване и паркоместа ”, признава кметът на региона Борислав Инчев. Парите стигат за две детски площадки, 26 000 лв. отиват за електрически стълбове и лампи, 32 000 лв. остават за кърпеж на дупки. Дребни суми са разпределени за планове.

В „ Северен ” обстановката е още по-безрадостна. Кметът инж. Ральо Ралев е задължен да се побере в границите на 129 000 лв., отпуснати от община Пловдив за 2019 година

Кое по-напред да свърши, в случай че за асфалтиране на ул. „ Средец ” да вземем за пример са нужни 319 000 лв., на ул. „ Иван Рилски ” - 323 000? В кв. „ Гагарин ” желаят паркинг, само че кметството не разполага с нужните 70 000 лв.. И молбите на жители за ремонт на инфраструктурата са безчет.

Бюджетът на „ Тракия ” за финансова стратегия през тази година е 112 000 лв., на „ Източен ” - 250 000. По към 200 000 лв. имат регионите „ Централен ” и „ Западен ”.

Да не би в регионите всички проблеми да са решени? Нищо сходно, в противен случай - на доста улици

в кварталите настилката е в безобразно положение, колите пред множеството от блокове стопират където падне, тъй като няма паркинги, а пространствата са разкаляни, има десетки места, където няма улично осветяване, да не приказваме за места за спорт и отдих.

Според Борислав Инчев /единствения областен кмет от Вътрешна македонска революционна организация - БНД/ в община Пловдив се ползва порочна процедура при финансирането на поправки и строителство. В бюджета се залагат 60-70 милиона лв. за финансови инвестиции, от които всяка година остават неусвоени по една или друга причина, в това число и заради неналичието на работни планове и определени реализатори, най-малко 20-30 милиона. В същото време десетки подготвени планове на районните администрации, в това число с подписани контракти с компании, не са обезпечени финансово. „ Още с планирането на бюджета би трябвало да се прави доста по-прецизна сметка кои обекти действително могат да се изпълнят ”, смята кметът на „ Южен ”.

Преразпределението на бюджета на Пловдив се прави след приключването на първите шест месеца от годината.

Дотогава мотото е: Пари няма, действайте!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР