С още сили и въоръжения НАТО ще укрепи отбраната на

...
С още сили и въоръжения НАТО ще укрепи отбраната на
Коментари Харесай

С още сили и въоръжения НАТО укрепва отбраната на страните по Източния фланг

С още сили и въоръжения НАТО ще укрепи защитата на страните по Източния фланг. Заради войната в Украйна водачите на 30-те, които се събраха на историческа Среща на върха в Мадрид, подхващат невиждана смяна в отбранителния и възпиращ капацитет на военния съюз - най-мащабната от Студената война насам.

Лидерите на страните, които имат 50% от международната военна мощност, взеха решение да изпратят още военни сили и техника по Източния фланг. От Естония до България.

Осемте батальонни бойни групи, които Алиансът разположи от Прибалтийските републики до България през 2016-а и тази година, ще бъдат подсилени до равнище бригади.

" Предстои да се вземат значими решения за дълготрайния защитителен и сдържащ капацитет. На тази среща единствено ще разгледаме на високо политически равнище капацитета за повишаване на многонационалните бойни групи до сан на бригада, само че действителните оперативни решения занапред следва да се прегледат на военно-политическо равнище ", съобщи президентът Румен Радев.

Сили от страни членки ще бъдат избрани за отговор при рецесия в страните от Източна Европа. С авансово ситуирани техника и муниции в страните-домакини.

" Силите във висока степен на подготвеност чакам да са изцяло подготвени идната година. Те ще се устоят и провеждат от разнообразни страни-членки и ще са непрекъснато основани в личните си страни, само че ще бъдат виновни за отбраната на избрани членки на Алианса. Например Германия е определила бригада за отбрана на Литва ", добави генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Силите за бърз отговор ще бъдат повишени от 40 до 300 000 души.

" След десетилетия на фокусиране върху битката против тероризма надалеч от района ни Алиансът се връща към своята същинска задача - да бъде поръчител за суверенитета и териториалната целокупност на членовете си, това значи нараснала отговорност и единение, които ще демонстрираме на тази среща, тъй че да покажем своята отговорност към груповата защита и всяка една страна членка ", разяснява Румен Радев.

Източният фланг водачите разискват на Среща, която, съгласно президента, се организира в коренно изменена стратегическа среда за сигурност поради съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните играчи на световната сцена.

" Предстои на тази среща да приемем новата Стратегическа идея на НАТО, която ще дефинира новите военни и политически задания пред Алианса. Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, които да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили пространствения си и времеви обсег ", съобщи Румен Радев.

След като усили силите си до 100 000 души в Европа поради войната в Украйна, Съединени американски щати ще изпратят още спомагателни сили, разгласи президентът Джо Байдън.

" В Испания ще работим с нашия съдружник да увеличим американските разрушители във военноморската база в Рото от четири на шест. В Полша ще установим непрекъснат щаб на Пети армейски корпус и ще увеличим оперативната съгласуемост със съдружниците по целия Източен фланг. Ще поддържаме спомагателна бригада на ротационен принцип от 3000 бойци и още 2000 души с щаб в Румъния. Ще увеличим ротационното си наличие в Балтийските републики, ще изпратим две ескадрили Ф-35 във Англия и противовъздушни системи и други качества в Германия и Италия ", добави президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Лидерите ще насочат и предложения към Швеция и Финландия да се причислят към НАТО. Разширяването стана допустимо, тъй като Турция отдръпна възражението си след подписването на тристранно съглашение.

" Нещо доста особено е, че се чака решение за приемането на Швеция и Финландия, това е нещо доста, доста значимо за нас. И двете страни пасват доста добре в нашия алианс ", сподели още канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Доскоро неутралните Швеция и Финландия взеха решение да се причислят към НАТО, откакто избухна войната в Украйна.

Вижте още от специфичния ни делегат в Мадрид Александър Марков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР