С още месец се удължава забраната за износ на инсулин

...
С още месец се удължава забраната за износ на инсулин
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

С още месец се удължава възбраната за експорт на инсулин – тя трябваше да падне на 29 февруари, само че ще е в действие до 31 март. Това разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов.
„ И едно недоволство да имаме, това за нас е сериозен сигнал “, акцентира Гетов. По думите му проблем са нерегулярните доставки, забавянето или отхвърли да се доставя.
„ Регулярните доставки зависят от производителите, търговците на едро и аптеките “, разяснява зам.-министърът.
По данни на пациентски организации казусът с дефицит на инсулин в аптеките е от близо година. 
„ Според контролните органи има добра наличия в складовете сега. Над 60 000 опаковки мисля, че има в складовете сега, само че ги няма в аптеките и това е много показателно “, разгласи пред bTV Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.
Над 90% от тези опаковки се намират в складовете на производителя, а не в складовете на търговците на едро, заради което не могат да стигнат до аптеките, споделят дистрибуторите.
„ Непрекъснато се ревизират складовете, непрекъснато текат инспекции във всички наши членове. И няма такова разбиране „ задържане на стока “ и „ задържане на лекарствени артикули “, твърди Боряна Маринкова, шеф на Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР