С оръдейни изстрели в цяла Великобритания беше почетена паметта на

...
С оръдейни изстрели в цяла Великобритания беше почетена паметта на
Коментари Харесай

С топовни салюти почетоха паметта на принц Филип

С оръдейни изстрели в цяла Англия беше почетена паметта на принц Филип - брачен партньор и опора на кралица Елизабет Втора през всичките й 69 години на престола. На първа страница вестник " Сън " заключи с думите - " Плачем с Вас, госпожо! ". Въпреки апела на кралското семейство за съблюдаване на обществена отдалеченост поради пандемията, хората оставят картички и цветя пред замъка Уиндзор и Бъкингамския замък. Херцогът на Единбург умря през вчерашния ден в съня си. Той щеше да навърши 100 години през юни.

Артилерийски елементи в Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст, Гибралтар, както и бордовите оръдия на бойни кораби означиха загубата на принц Филип. Оръдейни салюти оттекнаха и в Австралия и Нова Зеландия. По сходен метод е била маркирана кончината на кралица Виктория през 1901-ва и на сър Уинстън Чърчил през 1965-та.

Камбаната на Уестминстърското абатство в Лондон удари 99 пъти- по веднъж за всяка година от живота на принц Филип. Такава е традицията при гибел на член на кралското семейство.

Флаговете на Бъгингамския замък и държавните здания в цяла Англия са свалени на половина. Операторите на билбордове отстраниха рекламите и ги замениха със фотоси на починалия херцог на Единбург и възпоменателни послания.

Кавалерийска част отдаде респект край замъка Уиндзор, където умря принц Филип, а локалните поданици означават " великото му завещание ". Той изигра основна роля за адаптиране на монархията към изменящия се свят в годините след Втората международна война. Беше и опора на кралицата в превъзмогването на редица рецесии.

" Натъжихме се взехме решение, че би трябвало да изразим почитание, макар че по малкия екран споделиха да не носим цветя, а да дарим за щедрост. Особено тя почувства, че би трябвало да дойдем. Подобни бяха настроенията и пред Бъкингамския замък ", сподели пенсионерът Дарма Шакия.

" Донесох жълти рози за другарство, тъй като тъкмо това показваше към всеки, влязал в неговия свят. Прекрасен човек ", сподели Джоана Рийсби.

" Каква преданост! Имал е страхотна кариера в кралския флот и се отхвърля от нея с цел да стане номер две след брачната половинка си. Страхотен човек, постоянно съм го харесвал ", сподели финансистът Дейвид Пилиндъж.

Станаха известни детайлности към идното заравяне на принц Филип. То ще бъде в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор, само че ритуалът ще бъде изменен поради ограниченията против пандемията от ковид. Държавно заравяне не се планува, няма да има и опция за поклонение пред тленните остатъци, в сходство с волята на починалия.

Съболезнования за загубата изпратиха редица международни водачи, в това число американското първо семейство Байдън и папа Франциск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР