С Определение № 24/27.02.2019 г. по частно наказателно дело №

...
С Определение № 24/27.02.2019 г. по частно наказателно дело №
Коментари Харесай

Делото срещу Ценко Чоков ще се разглежда в Плевен

С Определение № 24/27.02.2019 година по частно наказателно дело № 222/2019 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпраща прекратеното н.о.х.д. № 61/2019 година по разказа на Районен съд – Бяла Слатина за разглеждане от Районен съд – Плевен. Определението не предстои на обжалване.

Производството пред Върховен касационен съд е формирано по реда на член 43, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс за смяна на локалната подсъдност за разглеждане на н.о.х.д. № 61/2019 година на Районен съд – Бяла Слатина.

Делото е формирано по импортиран в Районен съд – Бяла Слатина обвинителен акт против Ценко Ч. (бивш кмет на село Галиче, общ. Бяла Слатина) с обвиняване за осъществено закононарушение по член 311, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 Наказателен кодекс (документно закононарушение при изискванията на продължавано закононарушение, осъществено от длъжностно лице, което в кръга на службата си съставяло публични документи, в които удостоверявало погрешни условия или изказвания, за да бъдат употребявани тези документи като доказателства за тези условия или изявления).

С предписание от 20.02.2019 година на ръководителя на Районен съд – Бяла Слатина делото е изпратено на Върховен касационен съд заради неспособност съдът, на който делото е подсъдно, да образува състав, защото всички съдии от този съд са се отвели от разглеждане на делото и правосъдното произвеждане по него е прекъснато.

Всички съдии от състава на съда са се отвели заради съществуване на основанията по член 29, алинея 1, т. 7 и по член 29, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс – заради родствени връзки с прокурор по делото, заради близки и родствени връзки с потърпевши и заради изявления в медиите, в които е изразено подозрение в безпристрастността на магистратите в правосъдния регион, във връзка на които е почнала инспекция от Търговско дружество „ Национална сигурност “.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че поради невъзможността за формиране на състав в съда, на който делото е подсъдно по разпоредбите на локалната подсъдност, то следва да бъде изпратено за разглеждане от различен, идентичен по степен съд, а точно – Районен съд – Плевен, който географски е ситуиран в териториална непосредственост, а въпреки това се явява и самостоятелен по разпоредбите на функционалната подсъдност. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР