С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във

...
С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във
Коментари Харесай

Прекратиха делото за потопа в Аспарухово, взел 13 жертви

С определение от 24 август 2018 година Апелативният съд във Варна е почел митинга на Окръжната прокуратура в града, с което приключва наказателното дело за наводнението във варненския квартал "Аспарухово ", при което починаха 13 души, оповестиха от преслужбата на Апелативната прокуратура.

Протестът на Окръжната прокуратура е против определение на Варненския областен съд, който анулира постановлението за преустановяване на наказателното дело за рисковото наводняване на 19 юни 2014 година

Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Делото е следено от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжният следствен отдел. При инспекцията на определението на Варненския областен съд въззивната правосъдна инстанция е приела причините на Окръжната прокуратура, че то е голословно, прецизират от прокуратурата.

За екстремалността на преваляванията в на 19 юни 2014 година приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час - от 18.30 часа до 19.00 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138.8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 година количеството на преваляванията са били 175.6 литра, което съставлява 382 % от нормата за юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 година, когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.

Апелативният съд е приел, че главната причина за настъпилото водно злополучие е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 година Факторите свлачища, битови и строителни боклуци, построени постройки по протежението на дерето и в него, не са главната причина за фрапантния размер на нанесените вреди на инфраструктурата и домовете, както и за гибелта на 13 починали, допълват от прокуратурата.

Съдебният акт на Апелативния съд не предстои на обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР