С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на

...
С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на
Коментари Харесай

Сделка за милиони за 42 линейки ще има

С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разблокирана поръчката за доставка на 42 нови високопроходими коли за спешна помощ с планирана стойност 9 млн. лева Поръчката се разпорежда от здравното министерство с пари от Оперативна програма " Региони в напредък " и са последните от общо 400 транспортни средства, предопределени за системата за незабавна помощ в цялата страна.

Процедурата беше спряна от " Екселор Холдинг Груп " ЕООД с тъжба, подадена до Комисия за защита на конкуренцията на 9-ти ноември тази година. Доводите са ѝ, че в документите има условия, които лимитират конкуренцията, нарушават правилото за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, голословно лимитират присъединяване на икономически субекти. Поиска да бъде наложена мярка " прекъсване на процедурата ". Със свое определение Антимонополната комисия отхвърли да спре процедурата, което бе отнесено от жалбоподателя във Върховен административен съд.

От своя страна Върховният съд удостовери, че няма съображение за прекъсване с аргумента, че негативните последствия за всички ползи, които могат да се увредят, надвишават изгодата от нейното налагане. Още повече, съгласно закона възложителят може да подписа контракт с определения реализатор едвам след влизане в действие на всички решения по процедурата и ползите на жалбоподателя ще бъдат предпазени в оптималната степен до решаването на разногласието всъщност. Точно това решение на Върховен административен съд на процедура дава зелена светлина на здравното ведомство да продължи процедурата по възлагане. Преди това излезе и решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се отхвърля жалбата на " Екселор Холдинг Груп " всъщност. Отхвърлят се и съмненията ѝ, че единствено един производител дава отговор на поставените условия за два от апаратите.

Фирмата възрази против поставеното условие за най-малко клас IP 54 във връзка с " Транспортен респиратор " и " Комбиниран дефибрилатор-монитор ", допускащ запис на ритъма и данни за пациента ". Твърди, че на промененото условие за най-малък IP клас, в цялост с всичките останали минимални механически условия за посочените апарати, биха дали отговор по един единствен производител със съответните им модели инсталация, които се съставляват от един и същи единствен дистрибутор в България.

С това изказване евентуално се засяга компанията " МедСис ", като на този стадий още не е ясно дали тя е подала оферта, написа " Актуално ". Според Комисия за защита на конкуренцията това условие се постанова от чисто на практика съображения - поради предназначението на колите за спешна помощ с висока проходимост и тяхната характерна приложимост - при произшествия отвън градските и обитаемоте места, при неприятни метеорологични условия като сняг, дъждове, ниски температури, неасфалтирани черни пътища с висока запрашеност.

" Експлоатацията им в такива условия, разнообразни от нормалните в урбанизираните територии, на запрашеност и дъжд и при оказване на незабавна помощ отвън колата за спешна помощ е постоянно комбинирано с работа навън на двата съществени медицински апарата - Транспортен респиратор и Комбиниран дефибрилатор-монитор, което изисква съответни критерии за отбрана, по отношение на оборудването в общоприетите коли за спешна помощ. Клас на отбрана IP 54, според кодовата интернационална маркировка за равнище на отбрана, значи отбрана от прахуляк и водни пръски от всички направления, като при съществуването на тези условия се чака да бъдат употребявани двата апарата ", сочат от Антимонополната комисия.

Пред Комисия за защита на конкуренцията възложителят е показал линкове към спецификации на Транспортен респиратор, притежаващ отбрана от навлизане на течност и твърди частици най-малко клас IP54, на трима разнообразни производители. Посочени били и линкове към спецификации на Комбиниран дефибрилатор-монитор със отбрана от навлизане на течност и твърди частици най-малко клас IP54 на четирима разнообразни производители.

Решението на Комисията предстои на обжалване пред Върховен административен съд, само че в случай че Министерство на здравеопазването сметне за належащо, поръчката може да продължи. Припомняме, че доставка на въпросните 42 коли за спешна помощ се афишира за трети път. Първият беше през март 2018-та година, когато нямаше нито една подадена оферта. Вторият беше през октомври същата година. Тогава се явиха двама претенденти и подадоха предложения - " Медик инженеринг и сървисиз " ДЗЗД (с присъединяване на " Метаинженеринг " ЕООД, " Давид Европейска комисия " ЕООД и " Медицинска техника инженеринг " ООД) и едноличното сдружение " Екселор холдинг Груп ".

Те обаче бяха оповестени за неотговарящи на авансово оповестените условия, защото препоръчаните от тях коли за спешна помощ не съответствали на условията на възложителя. Заради това предходният министър на опазването на здравето Кирил Ананиев приключи процедурата. Турската компания " АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ Вражеска емиграция ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ Вражеска емиграция ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК ", която направи опит да спре първата, цяла поръчка на Министерство на здравеопазването - за доставка на 400 коли за спешна помощ с обща стойност съвсем 48,7 млн. лева без Данък добавена стойност, във втората процедура бе сътрудник на " Екселор Холдинг Груп " ЕООД.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР