С операта Янините девет братя“ от Любомир Пипков, с режисьор

...
С операта Янините девет братя“ от Любомир Пипков, с режисьор
Коментари Харесай

Феноменален успех на операта „Янините девет братя“ на сцената на Болшой театър в Москва


С операта „ Янините девет братя “ от Любомир Пипков, с режисьор Пламен Карталов, на Новата сцена на Болшой спектакъл се откри гастролът на Софийската опера и балет.

Последният гастрол на българските актьори в Москва се състои през далечната 1981 година Първо московските фенове видяха българската опера „ Янините девет братя “ от Любомир Пипков. В програмата на огромните гастроли е също балетът „ Корсар “ (13 май), довечера и Вагнеровата тетралогия „ Пръстенът на нибелунга “ (18 – 23 май). Тези спектакли ще се играят на Историческата сцена, оповестиха от Софийската опера.

На конференцията, предшестваща гастролите, се изрече генералният шеф на Болшой спектакъл Владимир Урин: „ Радвам се, че след огромно спиране Софийската опера и балет излиза на сцената на Болшой спектакъл. Московската аудитория чака срещата с трупата на Софийската опера. Действително, ползата към театъра и към репертоара, който са донесли нашите български сътрудници, е огромен. Мога да кажа, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – към този момент са продадени. И желая да пожелая на нашите посетители триумф и любовта на московския фен. “

Изключителният и пълномощен дипломат на България в РФ Бойко Коцев назова гастрола на Софийската опера на сцената на Болшой спектакъл „ същинско историческо събитие “.

„ Софийската опера и балет не е била тук от 1981 година – съвсем четиридесет години. И аз доста се веселя, че тези гастроли възвръщат традицията на взаимоотношение сред културите на нашите два народа “, сподели посланикът.

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов описа, че операта „ Янините девет братя “ е нова версия, която особено са готвили за гастрола в Москва. В София на родна сцена премиерата на тази версия се състоя преди месец и половина.

Владимир Урин се оплака, че Болшой спектакъл към този момент, за жалост, няма опция да реализира подобен величествен план като „ Пръстенът на нибелунга “. На московските фенове, вероятно, занапред следва да се срещнат с оперния шедьовър на Вагнер в неговата цялост. Пламен Карталов акцентира, че доста се гордее с „ Пръстенът на нибелунга “, тъй като са могли да осъществят постановката със свои сили.

През последното десетилетие Софийската опера претърпява сегашен взрив с репертоара си – типичен и актуален. Академик Пламен Карталов посочи, че с „ Янините девет братя “ желае да покаже на една от най-престижните подиуми в света най-българската опера, която се родее с най-големите европейски оперни произведения и по нищо не им отстъпва.

Ирина Муравьова, музикален критик и анализатор на „ Российская газета “ е на мнение, че „ Янините девет братя “ е извънредно величествен план и сложна, само че професионално изпипипана работа. Успехът на „ Янините девет братя “ е свръхестествен, посочи Муравьова.

Изкуствоведката Валерия Федосова, лекар на изкуствоведческите науки показа пред камерата на Георги Любенов от Българска национална телевизия, че режисурата на Пламен Карталов е изумителна. „ Янините девет братя “ се родеят с Шекспировите нещастия. Впечатлението, което операта прави е блестящо, въздействащо с ясния си режисьорски прочит, с владеенето на драматургията от Карталов. Благодарение на това и музиката става мощна и реализира своето. Така „ Янините девет братя “ се трансформира от национална опера, в творба с световно, настоящо значение. “

Сергей Бирюков, който е композитор и професионален музикант сподели: „ Щастлив съм, че можах да се докосна до музиката на Любомир Пипков, който до този миг бе изцяло чужд за мен. Впечатлен съм. За мен това е талантлив композитор, не отстъпващ по нищо Римски Корсаков, да вземем за пример. Смесването на български претекстове с обичайната класика е доста въздействащо. Дано по-често имаме опцията да слушаме българска музика и да виждаме вашите реализатори на съветската сцена “, сподели Бирюков.

С бурни овации, с крясъци „ Браво “ публиката на Болшой спектакъл изпрати на крайник артистите от България. Музикалният критик Михаил Яруш е впечатлен от постановката и играта на артистите, от оркестъра и хора, от диригента на „ Янините девет братя “, от целия ансамблов състав и от неговата невероятна дисциплинираност...Певците: Костадин Андреев, Петър Бучков, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Николай Петров, всички, които вземат участие в спектакъла се поклониха пред публиката със сияещи от благополучие лица, тъй като възприятията им бяха взаимни. Диригентът Жорж Димитров, както и художникът на декора Свен Йонке и авторката на костюмите Станка Вауда, одобриха ръкоплясканията и виковете „ Браво “ с благодарности за превъзходната екипна работа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР