С окончателното приемане на проектозакона за бюджета за 2020 г.

...
С окончателното приемане на проектозакона за бюджета за 2020 г.
Коментари Харесай

С приемането на бюджет 2020 депутатите въведоха регистрация за имотите в Airbnb

С окончателното приемане на проектозакона за бюджета за 2020 година депутатите утвърдиха редактирана версия на новия правилник за притежателите на парцели, които се оферират краткосрочно чартърен посредством онлайн платформи. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеоново от " Обединени патриоти " планува притежателите на тези наеми да ги оферират единствено в случай че са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани.

Първоначалната концепция бе да бъдат наложително категоризирани, само че след отрицателни реакции, текстът бе омекотен. Той се нанася в Закона за туризма, само че посредством преходните и заключителните разпореждания на проектозакона за бюджета за 2020 година, което пред " Дневник " Менда Стоянова изясни с желанието на ръководещите да обезпечат доходи в бюджета(повече по тематиката тук).

До 3 месеца след обнародването му притежателите на такива парцели би трябвало да се съобразят с новите правила. В признатите текстове се планува посредством правосъдно решене да се стопира достъпа от България до платформи, които оферират нерегистрирани или некатегоризирани парцели. Мотивът на вносителите е, че задачата е да се извадят от сивия бранш и да заплащат налози притежателите на тези парцели. Всичко по тематиката четете тук.

В края на деня съвсем нямаше диспути по текстовете от проектозакона като се изключи разногласията, които провокира размерът на партийната дотация за идната година. В последна сметка депутатите взеха решение тя да е 8 лева на автентичен глас. Всичко по тематиката четете тук.

По-рано депутатите одобриха минимално нарастване - от 10 лева на приходите, за които се поставят помощи за развъждане на дете. Така през 2020 година помощи в цялостен размер ще се поставят при средномесечен приход за предходните 12 месеца, по-нисък или еднакъв на 410 лв. на член от фамилията. Ако този приход е сред 410 и 510 лева ще се ават 80% от помощта. Размерът на помощите обаче остава неизменен - 40 лв. на дете. От опозицията означиха, че поради покачването на минималната работна заплата за следващ път от 1 януари тази стъпка не е значима.

Депутатите взеха решение още през 2020 година под формата на ваучери за храна работодателите да могат да раздадат общо 350 млн. лева Първоначално заложената сума беше 320 млн. лева, само че по предложение на Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия, сумата бе повишена на 350 млн. лева

Държавата да може да поеме нов дълг до 2.2 милиарда лева, а държавният дълг да не може да надвиши 23.1 милиарда лева, одобриха още депутатите.

Всичко за утвърждения към този момент бюджет за 2020 година четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (36)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР