С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на са

...
С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на са
Коментари Харесай

Върховният съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

С дефинитивно решение на Върховния административен съд пълномощията на са прекъснати предварително.
След приемането на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската изборна комисия, като страна по делото, ще стартира процедурата по насрочване на частични избори за кмет на регионалния център.
 Кога ще бъде отхвърлен от служба кметът на Благоевград Румен Томов? Кога ще бъде отхвърлен от служба кметът на Благоевград Румен Томов?
Една година и три месеца остава неуреден проблема с процеса по отстраняването на кмета на Благоевград, нарушил член 41 от ЗМСМА. През декем...
Още предходната година съдът в Благоевград постанови решение за предварително преустановяване на пълномощията на кмета Румен Томов, като по този начин удостовери и решението на Общинската изборна комисия от месец април, 2020. Той обаче апелира това пред магистратите от Върховен административен съд, като делото беше спряно и поради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и присъединяване в търговски сдружения на определени кметове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен период.
След правосъдна борба, траяла повече от година, окончателното решението на Върховен административен съд към този момент е реалност, удостовери ръководителят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като посочи каква е процедурата по-късно:
" Актът, който сме издали, остава в действие за прекъснати пълномощия, а ние имаме обвързване да уведомим Централната изборна комисия, с цел да дадат на президента предложение за дата на изборите ".
Според адвокати частичните избори за кмет на Благоевград, които президентът би трябвало да насрочи, откакто бъде известен от ЦИК, най- евентуално ще бъдат през месец юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР