С окончателно приемане на законови промени, които уреждат ограничения за

...
С окончателно приемане на законови промени, които уреждат ограничения за
Коментари Харесай

Депутатите гласуват законови промени за осиновяванията

С дефинитивно приемане на законови промени, които уреждат ограничавания за нагреваемите тютюневи произведения и облекчение и възстановяване на процедурите по осиновяване, ще стартират работата си депутатите.

Парламентът би трябвало да утвърди и гаранционно съглашение за разпределяне на макрофинансова помощ за Украйна.

С измененията в Закона за тютюна и тютюневите произведения, чийто вносител е Министерски съвет, се вкарват ограничавания за нагреваемите артикули. Съгласно европейска инструкция те ще бъдат включени в обсега на възбраната за стартирането на пазара на тютюневи произведения с присъщи вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им елементи - да вземем за пример филтри, хартия, опаковки, капсули или други механически детайли.

Предвижда се и отпадане на опцията страните членки да освобождават нагреваемите тютюневи произведения от отговорностите за слагане на здравни предизвестия върху опаковките.

Продуктите с ниско наличие на никотин, също ще се дефинират като тютюневи произведения и ще попадат в обсега на възбраните поради риска върху здравето.

Предстои и дефинитивно приемане на измененията в Семейния кодекс. Техни вносители са депутати от ГЕРБ Съюз на демократичните сили и Политическа партия Демократична България, като водещи за двете групи са Десислава Атанасова и Христо Петров.

С цел облекчение на осиновяванията се планува основаване на Единна електронна платформа за кандидатстване за цялостно осиновяване,

като част от Национална осведомителна система към Социалното министерство. Така се отстраняват районните регистри, а на кандидат-осиновителите, избрани като подобаващи, ще се дава цялата информация за детето в отчет по пример. Въвежда се оптималната възрастова разлика от 50 години сред осиновяващ и осиновен, усъвършенстват се опциите за осиновяване на братя и сестри. С цел отбрана ползите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в това време не дава позволение за осиновяването им, се дава опция на съда да се произнесе за аргументите за несполучлива реинтеграция и посредством правосъдно решение те да получат късмет да попаднат в фамилна среда.

Урежда се учредяването на наставничество и настойничество на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

Депутатите ще одобрят и Гаранционно съглашение на страната ни с Европейска комисия за даване на втория стадий от планираната  изключителна макрофинансова помощ за Украйна. Необходимите гаранции, които България би трябвало да даде, възлизат на над 16 млн. лева

Според седмичната стратегия в четвъртък депутатите вземат решение дефинитивно за бюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР