С около седмица да бъде удължено преброяването на населението по

...
С около седмица да бъде удължено преброяването на населението по
Коментари Харесай

Със седмица да бъде удължено електронното преброяване

С към седмица да бъде удължено преброяването на популацията по електронен път - това е предложил ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

То трябваше да завърши на 17 септември, само че въпросът с удължаването му беше издигнат след серия проблеми с достъпа до уеб страницата на преброяването.

Сергей Цветарски посочи, че преброяването с преброители няма да бъде удължавано. 

Решението за новите периоди би трябвало да бъде взето от Централната преброителна комисия и от Министерския съвет.

Сергей Цветарски дава пояснения в Комисията по цифровизация поради проблемите с електронното броене. 

Преди дни от Национален статистически институт увериха, че проблемите със уеб страницата за електронното броене са преодолени след втората хакерска офанзива.

Десетки тъжби и сигнали бяха подадени до омбудсмана Диана Ковачева във връзка със системата за електронното броене.

Оплакванията са поради метода, по който се реализира процесът по преброяването, и подозрения за застрашени права.

В сигналите си до омбудсмана жителите недоволстват, че с цел да бъдат преброени, е належащо да се срещат физически с лицата преброители, на които да предадат неповторимия си код, генериран при електронното броене.

Според сигнализиращите системата би трябвало да бъде усъвършенствана, като към нея се прибави алтернатива за изпращане на кода по електронен път и по този начин да се завърши процесът по тяхното броене. Хората недоволстват и от това, че преброяването не може да се реализира от IP адрес отвън страната и по този начин в случай че не бъдат преброени от член на тяхното семейство, могат да бъдат санкционирани за безучастие в преброяването.

Гражданите питат още - какво се случва, в случай че парцелът им не е отразен на картата и системата не регистрира съществуването на подобен адрес, което е нова спънка за приемането на техния неповторим преброителен код.

Хората се оплакват и от липса на изясненост по кое време ще бъде визитата на преброителя, по какъв метод той ще се легитимира, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания и такива под карантина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР