С около 30 % ще се повиши цената на меда

...
С около 30 % ще се повиши цената на меда
Коментари Харесай

С около 30 % ще се повиши цената на меда в Русенско

С към 30 % ще се увеличи цената на меда в Русенско, предвиждат локалните производители. Рязкото захлаждане напролет и честите значителни превалявания през последните седмици са повода пчелната продукция да е по-малко от половината, спрямо предходната година.

Русе

От шест години фамилията на Ивелина Йорданова отглежда пчелни фамилии. В момента имат 32 кошера. Казва, че за първи път добивите на мед са толкоз ниски.
Ивелина Йорданова, производител: Около 30-40% по-малък рандеман имаме от остарели години, което ще се отрази и на цената на меда, допускам с към левче.Иван Кънев, пчеларска група „ Медар ": Всички са в подготвеност в рамките от 25 до 30% да се вдигне цената на дребно на продажба.
Според Ивелина обаче, освен неприятните климатични условия са причина за слабата продукция.
Ивелина Йорданова, производител: Пръскането на житните култури се отразява пагубно на пчелите ни. Имаме 4 кошера с мъртви пчели.
Според локалните пчелари в кошерите фрапантно са намалели пчелите работнички.
Иван Кънев, пчеларска група „ Медар ": Тази година не разрешиха потреблението на пестициди даже и в България, освен в Европа. Но считаме, че тази година е 5-6 година от потреблението им интензивно в земеделието. Затова имаме доста пчели в кошерите, само че няма пчели, които летят. Тоест пчели отглеждаме, само че нямаме работнички, които да се върнат и да донесат продукцията.
В момента кг липов мед се предлага на пазара за 9 лв.. Най-скъп остава медът от акация, който коства 10 лв. за кг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР