С около 200 държави и над 7,5 милиарда души, светът

...
С около 200 държави и над 7,5 милиарда души, светът
Коментари Харесай

70 Интересни факти за всичко в света

С към 200 страни и над 7,5 милиарда души, светът е цялостен с забавни обстоятелства за всичко – занимателни и завладяващи хора, места и доста други неща.

Например в страната на птицата Киви ще откриете най-високата централизация на притежатели на домашни любимци на планетата.

Гладни ли сте за повече обстоятелства за света и непрекъснато възходящото му население?

Прочетете публикацията, с цел да научите някои забавни обстоятелства за всичко обвързвано с предишното, сегашното и бъдещето на Земята.

Интересни обстоятелства от целия свят

1. Най-дългото име на място на планетата е дълго 85 букви

Тауматафакатангихангакоауауотаматеатурипукакапикимаунгахоронукупокаиуенуакитанатаху , Нова Зеландия е с дължина от 85 букви това е най -дългото име на място в света. Често се редуцира от локалните поданици до Таумата.

2. Най-студената температура, която в миналото е била записана

Може да си помислите, че сте привикнали с студен въздух и гръмък вятър, само че междинния леден зимен ден няма нищо с най-студения ден, регистриран в миналото, който е бил -89,2 ° C в руската станция Восток в Антарктида на 21 юли 1983г.

3. Хората, които сега са живи, съставляват към 7% от общия брой хора, които в миналото са живели

Ето още един международен забавен факт, който би трябвало да запазите в съзнанието си: Според информация за популацията, от времето, когато Homo sapiens за пръв път излезе на сцената преди 50 000 години, са родени над 108 милиарда от нашия тип.

4. Смята се, че Мохамед е най-популярното име в света

Смята се, че най-популярното име в света е Мохамед. Според  към 150 милиона мъже и момчета по целия свят споделят това име.

5. Най-скъпата монета в света е продадена за повече от 7 милиона $

Double Eagle от 1933г. е монета от 20 американски $, направена от злато, която в никакъв случай не е влизала в обращение. Съществуват единствено 9, като една от монетите беше продадена на търг в Sotheby’s през 2002г. за зашеметяващите
7 590 020 $.

6. Смята се, че Швеция има повече острови от която и да е друга страна

Счита се, че с 221 800 острова Швеция има повече острови от която и да е друга страна в света. Само към 1000 от тях са населявани.

7. „ Най-обичайният човек “

Според изследване, създадено за , „ най-обичайният човек “ в света е десняк, прави по-малко от 12 000 $ годишно, има мобилен телефон и няма банкова сметка.

8. Канада има девет % от горите в света

396,9 милиона хектара гори, или девет % от цялата горска повърхност в целия свят.

9. Първите портокали не са били оранжеви

Оригиналните портокали от Югоизточна Азия са били хибрид мандарина и помело и в действителност са зелени. Всъщност портокалите в по-топлите райони като Виетнам и Тайланд към момента остават зелени когато узреят.

10. Някои гъби основават зомбита

Тропическата гъба  Ophiocordyceps заразява централната нервна система на мравките. Докато гъбите се намират в телата на насекомите в продължение на девет дни, те имат цялостен контрол върху придвижванията на гостоприемника.

11. Шотландия има 421 думи за „ сняг “

Да – 421! Това са прекалено много забавни обстоятелства за снега. Някои примери:  sneesl  (за да стартира да вали или вали сняг);  feefle (когато е вихър); flinkdrinkin (лек сняг).

12. Най-дългата дума е с дължина 189 819 букви

Няма да я изписваме тук ( въпреки че можете да я прочетете тук ), само че цялостното име на протеина с прякор титин ще отнеме три часа и половина, за да се каже на глас.

13. Октоподите снасят 56 000 яйца едновременно

Майката прекарва шест месеца, отдадени на отбрана на яйцата. Бебетата са с размер на зърно ориз.

14. Котките имат по-малко пръсти на задните лапи

Подобно на множеството бозайници с четири крайници, те имат пет пръста начело, само че задните им лапи имат единствено четири пръста. Учените считат, че задните лапи с четири пръста могат да им оказват помощ да бягат по-бързо. Знаете ли други занимателни обстоятелства за котките?

15. Сините китове изяждат половин милион калории на една хапка

Стратегията за хранене на сините китове, най-големите животни на Земята, може да изясни техния голям размер, съгласно изследване, което открива, че една ‘хапка’ може да съдържа 457 000 калории или 240 пъти повече сила, в сравнение с те изгарят, когато хапнат този залаг.

16. Пуйките могат да се изчервят

Когато пуйките са уплашени или разчувствани – да вземем за пример когато мъжките видят женска, която ги интересува – бледата кожа на главата и шията им става яркочервена, синя или бяла.

17. Повечето герои на Дисни носят ръкавици, с цел да улеснят изработката на анимацията

Освен че е по-лесен за анимиране, има и друга причина Дисни да избра ръкавици: „ Не искахме Мики Маус да има лапи на мишка, тъй като трябваше да наподобява повече на човек “, сподели Дисни пред своя биограф през 1957г.

18. Има уеб страница, който наблюдава популацията на света в действително време

Към 2019г. общото човешко население се прави оценка на повече от 7,7 милиарда души. И в случай че желаете да наблюдавате по какъв начин се усилва в действително време, можете да го сторите на Световно премерване на популацията, който демонстрира, по кое време бебетата се раждат и по кое време хора умират.

19. Около един на всеки 200 мъже са директни потомци на Чингис хан

Чингис хан е основал безчет деца. Учените считат, че към 1 на всеки 200 мъже-около 16 милиона души, са му директен потомък. Вие осведомени ли сте с родословното си дърво? Продължавай да четеш и ще научиш още забавни обстоятелства за всичко.

20. Копенхаген е най-удобният за колела град в света

според Wired това е най-удобният за колела град в света.

21. Фейсбук има повече консуматори, в сравнение с популацията на Съединени американски щати, Китай и Бразилия, взети дружно

Всъщност 2 милиарда дейни консуматори имат акаунт в платформата за обществени медии, което е повече от популацията на Съединени американски щати, Китай и Бразилия, взети дружно.

22. Всички мравки на Земята тежат почти колкото всички хора

Има към 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) мравки. Според водещия на дивата природа Крис Пакъм , когато се комбинират, всички тези мравки биха тежали почти колкото всички нас, хората.

23. Всички хора тежат едвам 0,01% от цялата биомаса на Земята

Теглото на всички 7,6 милиарда индивида съставлява едвам 0,01% от цялата биомаса на Земята, съгласно отчет, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences в понеделник.

Виж Още:

24. Бактериите съставляват цели 13% от цялата биомаса на Земята

За съпоставяне бактериите съставляват цели 13% от цялата биомаса, растенията съставляват 83%, а всички останали форми на живот съставляват 5% от общото тегло.

25. Океаните съдържат съвсем 200 000 разнообразни типове вируси

Следващият път, когато ви се желае да се потопите в големия наследник океан, може да не желаете да мислите за обстоятелството, че видимо чистата вода е дом на съвсем 200 000 разнообразни типа вируси.

26. Кравите нямат горни предни зъби

Те обаче имат кътници в горната част на устата, там където вие имате резци.

27. Само една четвърт от пустинята Сахара е пясъчна

По-голямата част е покрита с трошляк, макар че има и планини и оазиси. О, и това не е най-голямата пустиня в света – Антарктида е.

28. Бананите порастват с главата надолу

С увеличението на плодовете, те се обръщат към слънцето, образувайки тази отличителна извивка.

29. Токио е най-големият град в света с 37 милиона поданици

Токио е преуспяващ град – освен по японски стандарти, само че и спрямо градовете по света. С към 37 милиона души, живеещи в Токио, това е най-големият град в света във връзка с числеността на популацията. Тези и други забавни обстоятелства за света ви дават и познания, които са достоверни.

30. На всяка секунда умират двама индивида

Докато всяка секунда на Земята се раждат четири бебета, е изчислено, че към двама души умират. Това значи, че 105 души умират всяка минута, 6 316 души умират всеки час, 151 600 души умират всеки ден и 55,3 милиона души умират всяка година. Извинете ни, само че не всички забавни обстоятелства са занимателни!

31. Кучетата подушват хубави миризми с лявата си ноздра

Обикновено кучетата стартират да душат с дясната си ноздра, даже в случай че миризмата може да алармира за заплаха, само че те ще я сменят с лявата за нещо прелестно, като храна или сътрудник за чифтосване.

32. Най-старата играчка в света е пръчка

Националната зала на славата на играчките е въвела пръчката в сбирката си като може би най-старата играчка съществувала в миналото.

33. Еднорък състезател вкара победния гол в първото Световно състезание

Хектор Кастро игра във футболния тим на Уругвай по време на първото международно състезание през 1930г. В последния мач сред Уругвай против Аржентина, Кастро вкара победния гол в последната минута на играта.

34. Папата не може да бъде донор на органи

През 1970г. на папа Бенедикт XVI е издадена карта за донор на органи. След като се издига до папството през 2005г., картата е невалидна, съобщава  Според Ватикана цялото тяло на папата би трябвало да бъде заровено непокътнато, защото тялото му принадлежи на католическата черква.

35. Очните ябълки на Алберт Айнщайн са в Ню Йорк

Те бяха дадени на Хенри Ейбрамс и непокътнати в сейф. Ейбрамс е бил очен доктор на Айнщайн. Той получи очните ябълки от Томас Харви, индивидът, който извърши аутопсията на Айнщайн и незаконно взе мозъка на учения за себе си.

36. Възрастните котки имат нетърпимост към лактоза

Храненето на котки с мляко може да ги разболее. Подобно на някои хора, възрастните котки нямат задоволително ензима, с цел да усвоят лактозата от млякото, което ги кара да повръщат и да имат диария.

37. Авокадото е кръстено на репродуктивни органи

Част от другите забавни обстоятелства за авокадото е, че локалното население на Мексико и Централна Америка употребява думата āhuacatl, за име както на „ тестиси “, по този начин и „ авокадо “.

38. Имате единствено две елементи на тялото, които не стопират да порастват

Човешкият нос и ушите не престават да стават все по-големи, даже когато останалата част от растежа на тялото е спряла.

39. Французите имат лично име за „ френска целувка “

Този забавен факт не е толкоз от дълго време. През 2014г. galocher – значи целувка с езици – беше добавена към френския речник  Petit Robert .

40. Mercedes е изобретил автомобил, ръководен от джойстик

През 1966 в Mercedes F200 показва автомобил с надзор на скоростта и посоката с джойстик, замествайки както кормилото, по този начин и педалите.

41. Теодор Рузвелт имал домакински любим хиена

Казвала се Бил и била подарък от етиопския император. Рузвелт бил прочут с многото си домашни любимци, включително еднокрак петел, язовец, пони и дребна мечка.

42. Централата на Централно разузнавателно управление на САЩ има личен Starbucks, само че баристите не пишат имена на чашите

Обозначен като „ Магазин номер 1  “ вместо „ Starbucks “, а служащите му се нуждаят от компаньон, с цел да изоставен работните си места.

43. Езикът на жирафа може да бъде дълъг 50 см

Част от любопитните и забавни обстоятелства за жирафите е, че езикът им е с тъмносин-черен цвят, това евентуално е за попречване на слънчево изгаряне.

44. Европейците са се страхували да ядат домати

Учените считат, че Хернан Кортес е донесъл семената през 1519г. с желанието плодовете да се употребяват декоративно цвете в градините. Към 1700г. аристократите почнали да ядат домати, само че били уверени, че плодовете са отровни.

45. Хората не са единствените живи същества, които мечтаят

Проучванията демонстрират, че плъховете мечтаят да стигнат до храна или да тичат през лабиринти.

46. Изобретателят на микровълновата печка е получил единствено 2 $ за откритието си

Пърси Спенсър работил като академик в American Appliance Company (сега Raytheon), когато видя, че радар, употребяващ електромагнитни талази, разтопил бонбона в джоба му. Той решил да направи железна кутия благодарение на микровълни за нагряване на храна, само че компанията е тази, която взела патента. Той получи бонус от 2 $.

47. Айфеловата кула може да порастне повече от 15 см през лятото

Високите температури карат желязото да се уголемява.

виж още:

48. Ленивците имат повече кости на врата си, в сравнение с жирафите

Въпреки дължината на врата на жирафа, по врата на безделник има повече кости. В шията на жирафите има седем прешлени, само че при ленивците има 10.

48. Пчелите могат да летят по-високо от връх Еверест

Според  National Geographic пчелите могат да летят по-високо от 9000 м над морското ниво Това е по-високо от връх Еверест, най-високата планина в света.

Виж Още:

49. Древните египтяни са употребявали мъртви мишки, с цел да облекчат зъбобола

В Древен Египет хората са слагали мъртва мишка в устата си, в случай че са имали зъбобол, съгласно книгата на Нейтън Белофски „ Странна медицина: шокираща история на действителните медицински практики през века  .

50. Пчелите могат да вършат пъстър мед

Във Франция има цех за биогаз, който ръководи боклуци от шоколадова фабрика, където се създават M&M. Пчеларите наоколо видяха, че пчелите им вършат мед с неестествени нюанси на зелено и синьо, заяви Би Би Си.

51. Тестовете за бременност датират от 1350г. пр.н.е.

Въз основа на античен папирус, египетски дами уринират върху семена от пшеница и ечемик, с цел да дефинират дали са бременни или не. Ако пшеницата пораства, това предсказва женско бебе. Ако ечемикът пораства, това предсказва мъжко бебе.

52. Косата на Нийл Армстронг е продадена през 2004г. за 3000 $

Щастливият покупател Джон Резников държи върха на Гинес за най-голямата сбирка от коси от исторически звезди, съобщава NBC.

53. На дъното на Балтийско море бяха открити 170-годишни бутилки шампанско

Смята се, че бутилките с мехурчета са пътували от Германия до Русия през 1800г., когато са потънали на дъното на морето, споделя New Scientist.

54. Британската империя е била най-голямата империя в международната история

Според Световния атлас империя „ е група народи или хора, които са под властта на мощно държавно управление или император на територия, нормално по-голяма от кралство “. Британската империя е била най-голямата през 20-те години, когато е управлявала над 23 % от международното население. Това се равнява на към 13 милиона квадратни благи.

55. Световният първенец по скрабъл на френски език не приказва френски

Роденият в Нова Зеландия Найджъл Ричардс наизустил целия речник на френския скрабъл, който има 386 000 думи, за девет седмици, с цел да завоюва купата си. Тези забавни обстоятелства ви демонстрират по какъв начин човек може да реализира всичко, в случай че го желае задоволително.

56. Глиганите мият храната си

National Geographic  оповестява, че в зоологическата градина в Базел в Швейцария, зоозащитници са следили възрастни и малолетни диви прасета да събират ябълки с полепнал пясък и да ги носят до близкия поток, с цел да ги измият преди ястие.

57. Бетовен в никакъв случай не е знаел по какъв начин да се умножава или дели

Лудвиг ван Бетовен е може би един от най-великите композитори в музикалната история. Известният пианист отиде в латинско учебно заведение, където той научил малко математика, но никога умножение или разделяне, а само събиране.

58. Най-дългият път в света, който може да извървите пешком

Ако решите да извършите този преход, би трябвало да имате поради, че ще ви отнеме  4611 часа , което означава  192 дни безкрайно вървене. Смята се, че това е дистанцията от Кейптаун, Южна Африка до Магадан, Русия. Виж повече – Най-дългият път в света

59. Най-скъпото кафе в света го прави слон!

Най-скъпото кафе в света, Black Ivory, минава през храносмилателната система на слонове в Тайланд. Виж за какво най-скъпото кафе в света се прави по този метод.

60. Най-старата валута е паунда

Британската лира наричана още „ паунд “, „ стерлинги “ или „ лира стерлинги “ е най-старата валута в света, която е обращение.

61. Най-щастливите страни в света е Финландия

Според отчет Финландия е преди всичко в класацията „ най-щастливите страни в света “.

62. Приблизително половината човешко тяло са червени кръвни кафези

В нашето тяло има към 50 – 75 трилиона кафези и съвсем половината от тях са червени кръвни кафези.

На една от тези дребни червени кръвни кафези и лишава единствено 20 секунди, с цел да обиколи цялото ни тяло.

63. Най-голямото куче в света

Фреди, порода немски дог, е най-голямото куче в света с височина 103.5 см.

64. Повечето парфюми са направени от „ повърнато “ на кашалот!

Повечето парфюми са направени „ повърнато “ на кашалот!
Някой може да си намерения, че съставките, употребявани в ароматната промишленост, са нежни и красиви, само че не всичко е розово. Натуралният амбра, който е една от най-ценните първични материали в парфюмерията, в действителност идва от повръщането на кашалоти.
„ Амбра “ постоянно се разказва като едно от най-странните естествени феномени в света. Наричан е съкровището на морето и плаващото злато. Тя се създава в храносмилателната система на кашалотите. Прясно създадената амбра има фекална миризма, само че след време тя придобива сладостен, земен мирис и се разказва като мускусен.
Кашалотите ядат огромни количества главоноги като калмари и сепии. В множеството случаи несмилаемите детайли на плячката им, като „ човките “, се повръщат преди храносмилането.
Смята се, че амбрата защищава вътрешните органи на кита от острите клюнове на калмарите.

65. Днес в Италия се употребяват 34 родни езика

Изненадващо, множеството от тези разнообразни езици в действителност не са диалекти на италианския.

По-скоро те са еволюирали без значение от елементарния латински.

66. Кълвачите ядат мозъци, когато станат прекомерно гладни

Не, не зомби кълвачи, просто естествени кълвачи.

Ако са останали прекомерно дълго без храна, те ще фиксират други птици и ще ги кълват в задната част на главата, до момента в който не пропукат черепите им и по-късно изядат мозъка. Странно.

67. В Древна Гърция носенето на поли е било мъжествено

Всъщност античните гърци гледали на панталоните като на женствени и биха се подигравали на всички мъже, които ги носели.

68. Знаете ли, че има диета, наречена въздушна диета, при която не ядете нищо с изключение на въздух?

Въздушната диета включва подготвяне на храна, показване на храна, изобразяване на храна или говорене за храна, само че не и яденето и! Името на тази диета се схваща от единствено себе си – не консумирате нищо с изключение на въздух.

Хората, които тестват това, съвсем несъмнено ще видят по какъв начин цифрата на скалата на кантара пада.

Но също по този начин е евентуално да изгубят мускули, а не мазнини, да увредят метаболизма си и бързо да наддават на тегло, когато възобновят постоянните си хранителни привички.

69. Първоначално Колизеумът е бил облицован напълно с мрамор

Въпреки че може да предположите, че това е просто утежняване на материала заради възрастта му, в действителност е тъй като в началото е бил облицован съвсем напълно в мрамор. След рухването на Рим градът е разграбен от готите.

70. В Древна Азия гибелта от слон е била известна форма на екзекуция

Тъй като слоновете са доста интелигентни и лесни за образование, се оказа, че било задоволително елементарно да се обучат като палачи и мъчители.

Те биха могли да бъдат научени постепенно да чупят кости, да смачкват черепи, да извиват крака или даже да екзекутират хора благодарение на огромни остриета, сложени на бивните им.

В някои елементи на Азия този способ на осъществяване е към момента известен до края на 19  -ти  век.

Вижте и 50 необикновено забавни обстоятелството от The Clashers:

Прочети още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР