С около 10% се увеличават средните училища, които подготвят специалисти

...
С около 10% се увеличават средните училища, които подготвят специалисти
Коментари Харесай

С около 10% се увеличават средните училища, които подготвят специалисти за технологичната индустрия

С към 10% се усилват междинните учебни заведения, които приготвят експерти за софтуерната промишленост. Това стана ясно при представянето на годишния отчет на AIBEST, който включва разбор на 802 български компании, занимаващи се с изнесени услуги бизнес процеси и на осведомителни технологии, както и центрове за развойна активност. Събитието бе намерено от заместник-министъра на образованието и науката Наталия Митева.

“Имаме потребност от поддръжка на бизнеса и на цялото общество, тъй като не можем да чакаме десетилетия, с цел да се случат промени в образованието. Квалифицирани експерти са нужен на България, на вложителите, на фирмите в този момент ”, сподели по време на полемиката Наталия Митева.

От софтуерния бранш са обезпокоени от ниските резултати на учениците и се притесняват от дефицит на фрагменти в средносрочен и дълготраен проект.

Митева уточни, че Министерството на образованието и науката дружно с Организацията за икономическо сътрудничество и раз започва стратегически начинания, чиято цел е да се понижи огромната ножица в резултатите сред учениците, които живеят в друга обществена среда и да се увеличи функционалната им просветеност. Промяната в образователните стратегии е преход от наизустяване на познания към придобиване на действителни умения и компетентности за живота. Като различен значим миг тя означи нуждата бизнесът да помогне с опита си за реализиране на ефикасни квалификации на учителите.

Според Митева от по-сериозна поддръжка се нуждаят профилираните гимназии, които са основни за развиването на гении. Необходими са и вложения в задържането на тези гении в България. В тази връзка тя даде образец и с резултатите, които реализира институтът INSAIT. „ Трябва да подкрепим учебните заведения, които създават гения на най-високо равнище да останат съперници и тази политика се нуждае от поддръжка на бизнеса “, сподели Митева.

Тя моли за интензивност и в смяната, която започва в професионалното обучение. По думите й над половината от осмокласниците се образоват в професионални паралелки - индустриални, финанси, предприемачество, програмисти. В момента се вършат промени в закона за професионално обучение, следва правене на новия лист на специалностите и образователните стратегии - да са по-гъвкави и модерни. Ключово е присъединяване на хора от високотехнологичния бранш в някои от в 22-та секторни съвета, които ще вършат бъдещите образователни стратегии за професионалните паралелки, уточни още тя.

Бизнесът би могъл да помогне и за реализирането на нов план в новата стратегия " Образование ", ориентиран към рационализация на професионалното обучение, както и за въвеждане на дуално образование във висшите учебни заведения. Зам.-министър Митева означи, че с поддръжка от софтуерни компании внимателно, само че със относително положителни стъпки по отношение на международния ритъм, се вкарват насоки за потребление на изкуствения разсъдък в образованието.

В отчета, който бе показан през днешния ден, се регистрира, че общо в 228 междинни учебни заведения се приготвят експерти в профили с езици, стопански или STEM. Все повече висшисти приключват специалности в сферите на математиката, осведомителните технологии и езиците – в над 70 % от университетите се приготвят експерти в тези посоки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР