С официално съобщение до медиите консорциум Витоша (състоящ се от

...
С официално съобщение до медиите консорциум Витоша (състоящ се от
Коментари Харесай

Консорциум предлага: Нов национален стадион + летище София

С публично известие до медиите консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният сътрудник Beijing Construction Engineering Group (BCEG) оповестява интереса си да построи нов народен стадион, само че това е обвързано с оферта за концесия на летище София.

Министерството на превоза е получило към този момент новото предложение, което включва и градеж на оборудването. Според информацията, възможната инвестиция ще бъде на стойност 600 милиона евро и ще е отвън финансовата оферта за концесията на летището, възлизаща на близо 1.5 милиарда евро.

От компанията прецизират, че стадионът ще бъде издигнат по стандартите на УЕФА от категория 4.

В пресинформацията се твърди още, че планът планува новият стадион да бъде мултифункционален, изцяло подобаващ за националните тимове по разнообразни типове спорт, международни спортни надпревари, както и концерти и фестивали, като той може да бъде приключен в точния момент, с цел да бъде употребен при вероятно утвърждение на семейството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

От консорциума прецизират още, че зоната към летището ще бъде съвършената локация за нов народен стадион, подобаващ за кандидатурата на България за домакинство на Световното състезание през 2030, дружно с Гърция, Румъния и Сърбия. Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характерности, като да вземем за пример стадионите Олд Трафорд и Етихад в Манчестър, „ родния “ град на MAG, написа още в пресинформацията.

Beijing Construction Engineering Group от своя страна възнамерява да управлява построяването на стадиона въз основата на предходния си опит в сходни планове, като да вземем за пример доста от спортните уреди за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година, както и Националния стадион на Танзания и Стадиона на служащите в Пекин.

Цялото известие до медиите можете да намерите тук .
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР