С официална церемония и Поход на толерантността Ние помним в

...
С официална церемония и Поход на толерантността Ние помним в
Коментари Харесай

„Ние помним“: 81 години от спасяването на българските евреи

С публична гала и Поход на толерантността " Ние помним " в София бяха маркирани 81 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, починали в нацистките лагери на гибелта.

Походът се трансформира в годишен израз на устрема на българския народ към независимост, пълноправие, великодушие и хармонично общуване, без значение на етноса и религията, се показва в поздравлението от името на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, прочетено пред присъстващите. Спасяването на българските  евреи през Втората международна война е съображение за заслужена горделивост за актуалните българи, отбелязва Габриел, откакто напомня хронологията на събитията. Тази страница от българската история поражда ентусиазъм за битка със актуалните прояви на антисемитизъм, тя дава образец за единение и съпричастност, който българското общество да следва. Днес повече от всеки път има потребност интензивно гражданско общество, което познава и отстоява своите права, общество, в което толерантността, равноправието и хуманизмът са изконни морални полезности,  допълва тя. През октомври 2023 година Министерският съвет одобри Национален проект за деяние за битка с антисемитизма 2023-2027., който е отговор на нуждата да опазим страната и обществото ни от надигащия се в международен проект антисемитизъм, както и инструмент за запазване на богатото историческо и културно завещание и на паметта за Холокоста. С съществуването на този проект и на избран с решение на държавното управление народен координатор за битка с антисемитизма България е измежду водещите страни членки в Европейски Съюз, споделя още Габриел.
 Българска телеграфна агенция
Честването на 81 година от спасяването на българските евреи е ден на поклонение, само че и на респект към всички наши съграждани, които се сплотиха и опазиха живота на близо 50 хиляди евреи , сподели заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов. Днес е и ден наизуст, сподели още той и увери, че няма да бъдат забравени и тези над 11 хиляди евреи, изгубили живота си в лагерите на гибелта. Със своята увереност и дейности преди 81 година българските интелектуалци и свещеници извоюваха успеха на човечността и положителното, демонстрираха, че историята може да се промени, добави той. София е град на толерантността и мъдростта, завещана ни от вековете, сподели още той и уточни, че човечността и положителното са дела, поради които би трябвало да бъдем обединени.

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари изрази благодарността за спасяването на българските евреи и уточни, че това е едно от нещата, което „ ни прави толкоз свързани “. Той уточни, че актът на спасението е доста значим и тъй като тъкмо в този стадий на историята, при съответните условия, хората са издигнали гласа си, с цел да не бъдат депортирани българските евреи. Посланикът означи, че е елементарно да се показва поддръжка в положителни времена, само че сложното е да се даде поддръжка в тежки времена.
 Българска телеграфна агенция
Проф. Александър Оскар , ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “, прикани да помним историята и да се поучим от грешките ѝ, както и да носим отговорност за света, в който живеем. На младежите непрестанно се изяснява историята на Европа, България, на Израел, с цел да могат да израснат като почтени български жители, сподели проф. Оскар. За тях е неразбираемо по какъв начин е допустимо да се случат дейностите от времето на Втората международна война, по какъв начин е допустимо хора да избиват други хора и имено поради това би трябвало да познаваме историята и да се поучим от нея, тъй като виждаме, че светът, в който живеем, става все по-небезопасено място. По думите му има надигащ се шовинизъм и апели за война в разнообразни елементи на света. Младите хора виждат и днешната реалност в Израел и всички ние сме съпричастни както с нещастието в Израел, по този начин и със протичащото се в Украйна, и откровено имаме вяра, че силите на положителното ще надделеят, сподели още той.

На 7 октомври 2023 година над 1300 израелски жители бяха убити, а стотици бяха взети като заложници, напомни проф. Оскар нападението в Израел и добави, че към този момент пет месеца над 130 заложници, множеството от които дами, са някъде из тунелите в Газа. Българските институции от първия ден показаха своята поддръжка към Израел и осъдиха това варварско закононарушение и от този момент до през днешния ден тази позиция не се е трансформирала, сподели още проф. Оскар. Ние високо оценяваме поддръжката на българската страна към народа на Израел, добави той.  
 Българска телеграфна агенция
На церемонията участваха и представители на разнообразни институции, министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов, посланици и други Венци и цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от името на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, от името на вицепремиера в оставка Мария Габриел, от името на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, от името на парламентарната груп на ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, от името на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи, от името на кмета на Столичната община Васил Терзиев от името на посолствата на Израел, на Австрия, на Германия и на Полша, и др.  

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР