С одобрението на 102-на народни представители, без против и с

...
С одобрението на 102-на народни представители, без против и с
Коментари Харесай

Парламентът одобри увеличение на вноската на България в ЕС

С утвърждението на 102-на народни представители, без " срещу " и с 50 " въздържали се " Народното събрание утвърди решението Европейския съюз за промени в системата на личните запаси за новия програмен интервал до 2027 година, която касае вноската на България по бюджета на Европейски Съюз. 

Ревизията на решението е директно обвързвана с последствията от рецесията с Covid-19 и значимостта да се подсигурява, че Европейски Съюз разполага с задоволителен финансов потенциал при положение на стопански разтърсвания. В него се плануват някои промени в системата на личните запаси за новия програмен интервал от 2021 до 2027 година, като делът от събирания от митата, който държавите-членки задържат за покриване на административни разноски по тяхното събиране, се усилва от 20 на 100 до 25 на 100. Въвежда се и нов запас на база на нерециклираните боклуци от пластмасови опаковки. С влизане в действие на ревизираното решение се чака нарастване на вноската на България в бюджета на Европейския съюз средногодишно с към 4,17 на 100.

От Българска социалистическа партия се възпротивиха с този правилник бедните страни да заплащат повече и настояха държавното управление да продължи диалозите със засегнатите по тази линия страни от Източна Европа.

" Ние желаеме и ще го създадем, когато дойдем на власт, България да взе участие в дебата, който се води в Европейски Съюз и да съобщи своята позиция за това какво би трябвало да е Европейски Съюз като организация, от която сме първостепенна част. Вие сте създали по този начин, че България наподобява в очите на другите страни като бедняк, като страна, която просто счита с бакалски сметки какъв брой дава, какъв брой взима и просто седи и се моли. Няма никакъв проблем да дадем повече от личните си пари, тъй като сме част от голямата взаимност, само че това би трябвало да се изяснява, да се приказва в българския парламент, в Екологичен потенциал и в европейските институции, а не просто да идвате и да ни казвате да гласуваме това, тъй като по този начин сме се разбрали и да купите индулгенция за това, което сме преди всичко - по корупция ", сподели още Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Председателят на Бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова възрази против изявлението от страна на Българска социалистическа партия.

" Трябва да е ясно, че досега и отсега нататък в новия програмен интервал България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в Европейски Съюз. За следащият програмен интервал България ще получава три пъти повече от това, което внася в Европейски Съюз. Знаете, че един от огромните чисти донори Англия напусна. Това означаваше съществено преразпределение и търсене на разновидности. Всяка една страна да поеме и част от неналичието на тези средства и да усили своето присъединяване в приодите на бюджета на Европейски Съюз. Това, което гледаме през днешния ден, е в действителност политиката за личните доходи. Как ще се образуват личните приоди на Европейски Съюз, които ще бъдат изразходвани по европейските стратегии. Неприемайки на това решение на Европейски Съюз и на Съвета, значи блокиране на цяелия бюджет на Европейски Съюз за идващия програмен интервал. Означава България да не получи милиардите, които са планувани тя да получи, както по другите стратегии, по този начин и по стратегиите за подкрепяне и възстановяане след рецесията на COVID-19 ", съобщи ръководителят на Бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея социалистите желаят да не се гласоподава и на процедура да се каже, че " се отхвърляме от милиардите, които ще оказват помощ на България да се възвърне от пандемията и да продължи да се развива ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР