С обявяването на окончателните резултати от евроизборите ЦИК публикува и

...
С обявяването на окончателните резултати от евроизборите ЦИК публикува и
Коментари Харесай

Кой колко гласа спечели в евровота

С оповестяването на окончателните резултати от евроизборите ЦИК разгласява и цялостен лист на преференциалните гласове.

Ето по какъв начин наподобяват те в листите на първите пет партии, които ще изпратят свои представители в Европейския парламент. Най-много преференциални гласове е събрала лидерката на листата на ГЕРБ Мария Габриел, а на второ място с съвсем еднакъв резултат е номер 1 в листата на Българска социалистическа партия Елена Йончева. Двете са получили надлежно 82 536 и 82 009 гласа.

Листата на ГЕРБ не се размества и въпреки че седмата подред Лиляна Павлова получава най-вече преференции след Габриел, те не съумяват да я придвижат напред. Засега ГЕРБ изпраща 6-има души в Брюксел: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов (СДС). Много евентуално е обаче Габриел още веднъж да стане еврокомисар и тогава Павлова ще влезе на нейното място.



Пренареждане има с листата на " Българска социалистическа партия за България ". Там петият Сергей Станишев отива на второ място поради висок брой преференции - 30 268. Така депутатите на Българска социалистическа партия ще са Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.



При Движение за права и свободи пренареждане няма, само че първите двама - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски - оповестиха, че се отхвърлят. Евродепутати стават Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.



Избирателите на Вътрешна македонска революционна организация също пренаредиха листата и с изключение на първия Ангел Джамбазки в Брюксел ще замине и номер 4 в листата - режисьорът Андрей Слабаков.



От Демократична България за Брюксел отпътува лидерът на листата Радан Кънев, който е събрал 34 735 преференциални гласа. Втори е Стефан Тафров с 13 794 гласа. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР