С обяснение, че не разполага със списък с данните на

...
С обяснение, че не разполага със списък с данните на
Коментари Харесай

Св. Синод няма списък на служителите си, за да ги провери Комисията по досиетата

С пояснение, че не разполага със лист с данните на църковните чиновници от цялата страна от 1989 година до през днешния ден, Св. Синод на Българската православна черква (БПЦ) е отказал да ги даде на Комисията по досиетата, с което блокира инспекцията на членовете на управителните си органи за принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Това се вижда от оповестените от Комисията по досиетата две писма. С едното тя желае от Св. Синод трите имена, ЕГН и длъжностите на всички, които влизат в управителните органи по Устава на Българската православна черква от 10.11. 1989 година до през днешния ден. От него се схваща, че от комисията са отправили същото искане още през 2011 година, само че тогава са получили непълни описи.

Второто писмо е отговор от Св. Синод, подписано от патриархът на Българската черква Неофит, който е и ръководител на Синода. В него той споделя, че е " напълно невероятно настояването да бъде изпълнено ", тъй като персоналните данни на църковните настоятели от 1989 година до през днешния ден " надали се пазят ".

В отговора се споделя, че БПЦ не разполага с сходни описи и има две благоприятни условия да бъде изпълнено настояването на Комисията. Единият е занапред българската черква да се заема със основаването на сходен списък. Това обаче е активност, за която " Църквата няма запаси. Вторият метод е комисията да насочи питане за данните до всички енорийски църкви, " които са независими юридически лица ".

В писмото се отбелязва, че длъжностите, които попадат в църковната " управителна власт " не съответстват със " светския смисъл на думата ". Казва се и че, " светския закон не държи сметка за особения, нравствен и честен темперамент на връзките в църквата. По тази причина от Синода биха се " откровено учудили ", в случай че Комисията изиска църквата да бъде глобена за нещо, което е " неизпълнимо ".

Същевременно в отговора се отбелязва, че " е обособен въпрос до какъв брой Църквата може да построява такива данни в светлината на последните европейски регламенти за отбрана на персоналните данни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР