С обтягането на отношенията с Русия Украйна е принудена да

...
С обтягането на отношенията с Русия Украйна е принудена да
Коментари Харесай

Украйна превръща Чернобил в соларна ферма, за да намали зависимостта си от Русия

С обтягането на връзките с Русия Украйна е принудена да търси различни източници на сила. И страната е решена за тази цел да употребява мястото на най-ужасната радиационна повреда в историята - Чернобил.

На няколко метра от там, където преди три десетилетия се случва злополуката, в този момент са построени 4000 фотоволтаични панели.

Този план е част от проекта на Киев да понижи зависимостта си от съветския газ и доставките на въглища. Властите в страната са сигурни, че верният път към това е удвояването на генерираната от слънцето сила.

Solar Chernobyl SPP е последният опит на Украйна да даде нов живот на мястото, откакто предходните такива се провалиха. Проектът се развива в партньорство сред локалната Rodina Energy Group и основаната в Хамбург Enerparc AG, написа Bloomberg.

" Нашата концепция е да използваме земята, която не може да бъде употребена по различен метод, като по този начин да създадем работещ бизнес в Чернобил ", разяснява украинският бизнесмен Евгени Вариагин, който е притежател на Rodina Energy Group.

" Истината е, че част от земята там ще остане изоставена може би милиони години, само че има и чисти места, където е безвредно да се прекарва малко време ", показва той.

С този план Украйна желае да подкрепи задачата си за увеличение на производството на възобновима сила с 11% до 2020 година. Фермата в Чернобил е с потенциал от 1,2 гигавата към края на 2017 година, като това слага страната измежду значимите играчи в тази сфера в Европа.

Сега задачата на Киев е да притегли и други компании да конфигурират фотоволтаични панели в региона на Чернобил, които да обезпечат спомагателни 1,2 гигавата сила, задоволителна, с цел да захранят 200 000 жилища.

" Проектът е алегоричен и неговата задача е да направи Украйна по-независима във връзка с източниците на сила ", споделя Юлия Ковалив, която е началник на националния съвет за вложения./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР