С общо 38 неработни дни годишно служителите в Малта и

...
С общо 38 неработни дни годишно служителите в Малта и
Коментари Харесай

В кои страни хората имат най-големи ваканции?


С общо 38 неработни дни годишно чиновниците в Малта и Австрия са отпред на класацията на профилираното издание boursier.com за годишните почивки. Разликата е, че в Малта формалните празници са 14, а в Австрия - 13, до момента в който постоянните годишни отпуски надлежно са приблизително 24 и 25 дни.

Челната тройка включва също Боливия, където междинните отпуски са 25 дни, а формалните и религиозните празници - 12. Това прави общо 37 неработни дни годишно. В страната обаче дните на годишен отпуск регистрират и трудовия стаж, тъй че ваканциите на боливийците могат да се окажат още по-големи.

Това беше една от тематиките на дискусия в разгара на гръцката дългова рецесия - гръцките чиновници са едни от най-ненатоварените в света, с 25 дни заплатен отпуск и 12 неработни дни в годината (общо 37 дни). Тук също трудовият стаж е изискване за по-продължителни ваканции,предаде Българска телеграфна агенция.

С 26 дни отпуск и 11 неработни дни полските чиновници (включително водопроводчиците!) наподобява няма от какво да се оплакват. Но при едно изискване: цялостен годишен отпуск се поставя единствено, в случай че служителят е работил 10 години.

Испания е на шесто място в класацията, с 22 дни заплатен отпуск и 14 неработни дни. Някои райони в страната обаче са по-щедри от други според от локалните празници, които постоянно са свързани с религията.

Венецуела, която претърпява тежка икономическа и обществена рецесия, е измежду най-щедрите към своите чиновници, с общо 36 неработни дни (24+12). Въпреки постъпленията от нефт, рецесията ускорява безработицата и усилва бедността в страната.

Във Франция, както и в Швеция, чиновниците имат 5 седмици почивка. Официалните празници в страната са 11. В същото време обаче 35-часовата работна седмица разрешава на французите да се възползват от доста дълги уикенди.

Шведският обществен модел е претърпял огромни промени през 1990-те години, само че ваканциите в страната остават огромни: 25 дни заплатен отпуск и 11 неработни дни - колкото и във Франция.

Във Англия чиновниците имат 28 дни заплатен годишен отпуск, което е повече от 25-те дни във Франция. В Обединеното кралство обаче празничните дни са 8. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР