С обещанията, че една меко казана спорна поправка ще отпадне

...
С обещанията, че една меко казана спорна поправка ще отпадне
Коментари Харесай

С обещания да няма нов Дюнигейт, минаха поправките в закона за морето

С обещанията, че една меко казана противоречива корекция ще отпадне сред четенията, депутатите от комисията по околната среда в Народното събрание одобриха плана за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, импортиран от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и неизменимият Делян Пеевски.

Става въпрос за корекция, кръстена от Дюнигейт II. С нея се отстранява настоящето състояние на закона, съгласно което дюните не може да бъдат обявявани за частна благосъстоятелност и за тях се създават профилирани карти за кадастъра и имотния указател.

От името на вносителите през днешния ден приказва Мирослава Петрова (ПП), която както преди този момент и в комисията по районна политика, даде поръчка, че текстът за противоречивия параграф 9 бил в действителност техническа неточност и ще отпадне сред четенията на закона. Тоест - към този момент има единствено едно устно заричане за това.

Очаквано, противоречиво се оказа и разширението на зона А, която се употребява с особена териториална отбрана от закона - разбирай, намираща се на 100 метра от морската линия, на 500 метра при трите плажа за природосъобразен туризъм, т.е. такива върху които не се прави комерсиална активност, няма кафенета, атракциони и плажни чадъри - Иракли, Бяла-Кара дере и Корал. Но разширение в каква посока - изток, запад, север, юг - попитаха през днешния ден депутати в комисията. И като помислиха малко, дори установяваха, че няма по какъв начин да е и на изток, тъй като там е морето.

Породи се полемика и към това, че там ще има възбрана и за слагане на огради. 

По създание мярката бе припозната и като " национализация ", като не е ясно дали въобще страната ще извади пари, с цел да обезщети притежателите на парцели в тази зона. На което Мирослава Петрова отвърна с това, че не е национализация, а притежателите ще бъдат еднократно обезщетени.  " По целенасоченост " - " за отбрана на публични ползи и опазване на човешкото здраве, опазване на гори, предпазени територии и зони ", урегулирани към този момент парцели и утвърдени с проект, не могат да бъдат включвани като част от урбанизираната територия, планува съответно планът в частта за обещаните компенсации.

Бившият вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов пък попита за какво не се разшири и обсегът на предпазените плажове - отвън описаните в закона три такива.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР