С НПК се правят значими съдебни реформи. Това заяви пред

...
С НПК се правят значими съдебни реформи. Това заяви пред
Коментари Харесай

Стъпка напред в съдебната реформа отчитат от ПП

С Наказателно-процесуален кодекс се вършат значими правосъдни промени . Това съобщи пред News.bg националният представител от " Продължаваме промяната " Милен Матеев . Промените в Наказателно-процесуален кодекс, утвърдени от Министерски съвет, са направени още по времето на кабинета Петков, както напомни Матеев.

Чрез Наказателно-процесуален кодекс се основава механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му за осъществени закононарушения от тях. Има доста други неща, които са заложени и не са необятно оповестени, разясни той. В досъдебното произвеждане се основават две нови фигури - към потърпевшите от закононарушения се причисляват и потърпевшите юридически лица, посочи националният представител. Също по този начин към тях се причисляват и подателите на сигнал за осъществено закононарушение.
 Крум Зарков: Съветът на Европа утвърди механизъм за следствие на основния прокурор
Крум Зарков: Съветът на Европа утвърди механизъм за следствие на основния прокурор

Идеята е проверяващия да не е лице от прокуратурата, поради йерархическата взаимозависимост

Отказите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане могат да бъдат обжалвани пред съд , откакто са минали пътя за вътрешноведомствения надзор в прокуратурата, разясни още Милен Матеев. Медиите ще имат достъп до тези отводи и ще могат да ги оповестяват , в случай че няма класифицирана информация.

Важни промени се вършат в Закона за правосъдната власт посредством тези промени в Наказателно-процесуален кодекс, които касаят конституирането на Висш съдебен съвет , сподели националният представител. Предвидено е членовете, които се избират от Народно събрание да не бъдат съдии, прокурори и следователи, а да бъдат адвокати с високи професионални качества от други сфери на правото, съобщи Милен Матеев.

Променят се и болшинствата, с които се избират тримата огромни в правосъдната система , добави той. Това към този момент ще става с нормално болшинство на пленума на Висш съдебен съвет. Въвеждат се и така наречен двойни болшинства. В огромна степен тези промени ще оказват помощ за правосъдната промяна, е мнението на Матеев.

Тези промени в огромна степен обгръщат всичко, което не изисква конституционна смяна . За конституционна смяна остава самото настройване на Висш съдебен съвет, посочи националният представител. Остава с промените в главния закон да се раздели Висш съдебен съвет на две части  - съвет на съдиите и съвет на прокурорите. Идеята е прокурорите да не могат да избират съдии и противоположното. Остават и конституционните промени, касаещи фигурата на основния прокурор и структурата на прокуратурата.
 Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони
Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори Българска социалистическа партия ще е още веднъж надолу, съгласно социалиста
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР