С новия си проект ТК Инкубатор“ стартира изграждане на Мобилна

...
С новия си проект ТК Инкубатор“ стартира изграждане на Мобилна
Коментари Харесай

Plovdiv STAGE PARK – най-новата зона за изкуство


С новия си план Търговска колегия „ Инкубатор “ започва създаване на „ Мобилна креативна мрежа за просвета и изкуство “

Официалното разкриване на „ Пловдив Стейдж Парк “ ще е през август, първите събития още през юни

На специфична конференция в подножието на Младежкия рид през вчерашния ден бе разгласен старта на план „ Мобилна креативна мрежа за просвета и изкуство “.

Това е територията на новоизграждащата се събитийна зона за изкуство и просвета в Пловдив – Plovdiv STAGE PARK, която е неповторима освен за Пловдив, само че и за България.

За нея описа Стефан Горанов, ръководител на Търговска колегия „ Инкубатор “, мотор и изпълнител на концепцията за основаването на „ Пловдив Стейдж Парк “ в подножието на Джендем тепе.

Новото място за просвета ще дава пространство за културни и арт събития съвсем целогодишно от 1 юни до 7 януари.

На повърхност от 20 дка, зад бензиностанцията на Младежкия рид ще действат 7 подиуми, няколко изложбени площи и до 60 павилиона на разнообразни занаятчии, които ще обособят комерсиална пешеходна зона. част от павилионите към този момент са на мястото, завършена е специфична алея, следва и слагането на украсата.

По време на събитията, създатели, креативен колективи, артистични обединения, самодейни групи, майстори – занаятчии и други креативен натури ще имат опцията да показват своето изкуство и да приобщят публиката към света на изкуството.

В Plovdiv STAGE PARK ще се организират креативен лагери за деца, образования, концерти, разнородни събития, като желанието на Стефан Горанов е да се сътвори действителна „ Мобилна креативна мрежа за просвета и изкуство “ със самобитно креативно турне, в което актьори и занаятчии ще гостуват в 4 по-малки обитаеми места в страната – Копривщица, Батак, Нова Загора и Асеновград и в няколко квартала на Пловдив, в това число – кв. “Коматево “, кв. „ Столипиново “, Район „ Западен “ и Район „ Тракия “.

Всеки създател или креативен състав може да се включи за присъединяване в Plovdiv STAGE PARK, като кандидатства на уеб страницата на Инкубатор.бг.

„ Това, което Стефан демонстрира е в безспорен синхрон с политиката на общината. Децентрализацията е акцент в нашия културен календар. Правим поредност от стъпки в тази посока с спектакъл в парка, кино в парка, концерти, куклен спектакъл в кварталите. Тук съм, тъй като община Пловдив поддържа и ще продължава да поддържа напъните на  Творчески комплекс „ Инкубатор “ –  на Стефан и екипа “, сподели заместник-кметът Пламен Панов, който беше измежду гостите на конференцията, дружно с представители на МК, създатели, медии и доброволци.

Първите събития стартират през юни. Това ще са училищен работилници и изложения, като след това през лятото ще проработят сцените, галериите и павилионите. Ще има и места за храна, като там шеф-готвачи, пекари и пицари, ще предават познания на деца и искащи да се включат в работилниците.

Предвидено е място за дамски и мъжки тоалетни, помещение за майки с бебета за промяна на памперси, медицински пункт и още доста други значими точки, които са наложителни за действието на подобен тип пространства, уверени са уредниците.

Официалното разкриване на „ Пловдив Стейдж Парк “ ще е през август. Пак тогава е и 8-то издание на обичайния за града фестивал “Shake That Хълм ” – „ Пловдив-ЗАЕДНО “, който ще се осъществя в интервала 26 до 28 август 2022 година на територията на Plovdiv Stage Park – Младежки рид.

Проект  BGCULTURE-2.001-0048-C01 “Мобилна креативна мрежа за просвета и изкуство “  се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Plovdiv STAGE PARK е част от програмата на Търговска колегия „ Инкубатор “ за децентрализиран, публичен културен календар – Пловдив 2021-2026 година и е втори времеви цикъл на организацията в поддръжка на създатели, общности и оператори за стабилно развиване на културния бранш в района.

Първият стадий на програмата започва през 2014 година и извърши сполучливо поставените цели за интервала 2014-2020 година.

Основният фокус на план „ Мобилна креативна мрежа за просвета и изкуство “ по Резултат 2 на Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, по ФМ на ЕИП 2014-2021, е да сътвори ефикасна и устойчива платформа за поощряване на разнообразието в региона на културата и изкуствата посредством обезпечаване на необятна социална досегаемост до културно наличие и форми. Проектът се извършва в партньорство сред Сдружение „ Творчески комплекс Инкубатор “ – град Пловдив с сътрудник Неправителствени организации “CBNRM Networking ” – Кристиансанд, Норвегия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР