С новия ни главен прокурор Иван Гешев обликът на прокуратурата

...
С новия ни главен прокурор Иван Гешев обликът на прокуратурата
Коментари Харесай

К`ъв е тоя ЕС, к`ви са тия европейски принципи за прокурори!

С новия ни основен прокурор Иван Гешев образът на прокуратурата освен закупи нова визия – каскет и разпасана риза, само че и внезапно промени метода си на работа и желанието си за публично утвърждение и боготворене. Ставаме очевидци на все по-чести и все по-остри реакции против юристи, бранители и сериозни медии. Изказванията на Гешев в жанр просташки комизъм обаче, брутално погазват правила, открити и признати от европейските прокурори.
Възможно е Гешев да ги неглижира, или тъй като ги е приемал предшественикът му Сотир Цацаров, или тъй като не счита че нашата прокуратура би трябвало да съблюдава каквито и да било правила на Европейски Съюз.

След като прокуратурата „ остро осъжда “ „ избрани медии “, които съгласно тях уронват престижа й, все по-често стават и случаите да се клеймят юристи изказали се обществено в отбрана на свои клиенти и обявили нередности и нарушавания на правата им от страна на държавното обвиняване.

„ При връзката сред прокурори и медии, би трябвало да се съблюдават следните правила: презумпцията за непорочност, правото на персонален живот и достолепие, правото на достъп до информация и свободата на печата, правото на обективен правосъден развой, правото на правосъдна отбрана, на честността, ефикасността и поверителността на следствията, както и на правилото на бистрота. “

Това четем в по този начин наречената „ Римска харта “, която е едно от мненията на Консултативния съвет на европейските прокурори към Комитета на министрите на Съвета на Европа по отношение на европейски правила и правила, засягащи прокурорите. Това съответно е от 2014 година и до в този момент не е, нито анулирано, нито променено.

„ Прокурорите би трябвало да са самостоятелни освен от изпълнителната и законодателната власт, само че и от други участници и институции, в това число в региона на стопанската система, финансите и медиите. “, написа още в него.

Има и още едно такова мнение, от 2013 година е и още веднъж е на Консултативния съвет на европейските прокурори, само че този път е съответно по отношение на връзките сред прокурорите и медиите. И двата документа са признато в мандата на Сотир Цацаров като основен прокурор. Възможно е да е пропуснал да ги даде на наследника си. Защо ли? Защото това което са приели да съблюдават всички европейски прокурори у нас явно не се съблюдава. Например:

" Всеки има право на независимост на изложение, в това число участниците в правни процедури “, или „ От прокурорите се изисква да демонстрират изключително внимание по повод правата на отбрана, свободата на изложение, презумпцията за непорочност и правото на осведоменост. “ И още – „ Прокурорите следва да зачитат правата на отбрана. Това се показва в устрема да не се популяризира преждевременна информация и постоянно да се дава опция за реакция от страна на отбраната. Разгласяването на информация, която нарушава правото на жертвите да бъдат уместно осведомени, следва да се заобикаля. Предоставянето на информация не трябва да нарушава самостоятелното право на обективен развой. “

А какво ще кажете за това:

„ Необходимо е постигането на баланс, чрез ценене на правилото за непорочност до доказване на противното, сред публичната осведоменост и отбраната на достолепието и достойнството на обособения субект. Със своите дейности, доколкото е в юрисдикцията му/й, прокурорът не би трябвало да притегля медийното внимание върху арестуваното лице и би трябвало да защищава участниците в процеса от медиен напън, като особени старания са нужни за отбрана на жертвите на закононарушения от медиен тормоз. “

Целият документ може да видите ТУК.

Прочетете го, тъй като идващият път, когато прокуратурата излезе с следващото остро наказание на „ избрани медии “, обвинен или нечий юрист, който припомня за презумпцията за невиновност, на това може да реагира освен основния прокурор на Европейски Съюз, само че и всички други прокурори в съюза.

Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР