С нови правила за отсъствията по семейни причини са изненадали

...
С нови правила за отсъствията по семейни причини са изненадали
Коментари Харесай

Нови изисквания за отсъствията на децата в училище шашнаха родителите

С нови правила за отсъствията по фамилни аргументи са изненадали родителите в някои елитни софийски гимназии, оповестява „ Телеграф ”.

С Постановление 50 от 13 март т.г. към този момент са възможни до 15 дни отсъствия по фамилни аргументи (вместо 10, както бяха преди), като едновременно могат да се употребяват не повече от пет. 

Заявленията се подават до класния началник, по опция преди отсъствията. Повечето учебни заведения са пуснали пример на заявката, само че някои пишат молба свободен текст.

Навсякъде обаче условието беше върху заявката да попада подписът на един от родителите, каквато е практиката за всички останали формуляри – за участия в надпревари, екскурзии и други

От тази образователна година обаче някои от учебните заведения са си въвели лични условия, а точно – върху заявката за отсъствия по фамилни аргументи да попадат подписите и на двамата родители.

За това те са били уведомявани на родителските срещи при започване на периода, само че никой от класните ръководители не може да цитира формален документ, съгласно който да се изисква това, а се базират на вътрешни правила. 

Парадокс е, че това условие важи даже за случаите, в които родителите са разведени и единият нехае за детето си, в неопределеност е и даже не заплаща прехрана.

Само по изключение се показват документи пред класните, които удостоверяват на кого са предоставени правата и в този случай се приема върху документа да има единствено два подписа – на майката или бащата, както и на детето, в случай че е навършило 14 години. 

Родители, които нямат формален бракоразвод, само че са разграничени или пък единият работи в чужбина, разясняват новите „ правила ” като неуместни.

Някои се заканиха да подпишат при започване на годината тесте празни бланки, които да употребяват при потребност. Други имат намерение да подправят подписите на отсъстващите си половинки, защото никой в учебно заведение не прави графологична експертиза.

Новият ред се отнася единствено за отсъствията, за които учениците не са показали здравна записка, по тази причина някои ще предпочетат да изкарат подправена такава от персоналния доктор, с цел да не затъват в пояснения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР