С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и

...
С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и
Коментари Харесай

Докога ще поскъпва сянката на плажа?

С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и повишаване на цените на плажните капанчета ще ни изненада идният летен туристически сезон. Причината е, че за 2 години инфлационния показател, с който се покачиха таксите на концесионерите на морските плажове, доближи 25%. Тази седмица концесионерите ще изискат от Министерския съвет да преразглежда на договорите им за да се отстранен пределните цени на чадър и шезлонг, заложени в тях.

Спокойните години на пандемия, когато наемите и концесионните такси на плажните линии бяха понижени на половина, чадърите и шезлонгите - ситуирани на по-голяма разстояние един от различен и българският екскурзиант се завърна по българското Черноморие, отминаха. Още предходната година държавата даде поръчка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 година покачването беше с 15.3%. Въпреки това, концесионери и наематели на доста от плажовете съумяха да задържат цените на плажните услуги на възможно равнище.

За този сезон обаче страната изиска покачване с нови 9.5%. На част от плажните линии цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана заложен в договорите на концесионерите с страната. Сега те ще изискат да отпадне тавана на цените, с цел да могат концесионерите да компенсират идното нарастване на таксите.

Докога ще нараства цената на сянката на плажа и ще станат ли българските плажове недостъпни за българите?

" Всяка година ги индексират с инфлационния показател. За предходната година останахме учудени – афишират един инфлационен показател, а усилиха таксите с 15%. Тази година отново, на база на това, което е оповестено като инфлационен показател, подвигнаха с 9.5% ", разяснява пред БНР заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров. Според него това " не е обикновено на база на това, което се тръби публично ".

Концесионерите регистрират и други фактори – по-големите разноски за минимални заплати и осигуровки, повишаването на тока и водата, а всичко това оскъпява и цената на услугата на плажа. Хем в договорите е очакван таван, хем всяка година усилват още и още, акцентира Димитров. Той заяви, че ще желаят от Министерския съвет да преразгледа всички контракти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР