С нова заповед до края на деня ще се разпореди

...
С нова заповед до края на деня ще се разпореди
Коментари Харесай

Проверки за спазване на COVID-мерките в курортите и по пътищата

С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на инспекции в курортите по морето и планините, както и по автомагистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите пространства, съблюдаване на отстояния, стерилизация и разчистване. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проверките ще бъдат главно в заведенията и особено нощни заведения и питейни заведения, където са съсредоточени младежите - главен таргет на " Делта " разновидността. Както и по бензиностанциите, където има огромни групи хора, придвижващи се към морето и контролно-пропускателните пунктове. Те ще се правят взаимно от Министерство на вътрешните работи и министерствата на опазването на здравето и на земеделието и храните. 

Заболеваемостта в страната от коронавирусната зараза е 30 на 100 000 души, само че в огромните градове и по курортите на Черноморието е към 50-60 на 100 000, а разновидността Делта е преобладаващ. 

По думите на Кунчев страната се намира при започване на четвъртата вълна, само че към момента разпространяването не е толкоз внезапно и с високи темпове.
" Делта " разновидността се предава доста по-лесно и повишението на заболеваемостта е с по-бързи темпове.

" Очакваме европейски отчет, който ще уточни дали нарасналата заболеваемост води до повишение на броя на приетите в болница и на броя на смъртните случаи. В средата на август България може да попадне в оранжева зона. Нивата на инфектирани се удвояват бързо ", посочи главният държавен здравен контрольор. 

Доц. Кунчев заяви още, че ще се трансформират изискванията за пътувания и влизане от някои избрани страни.  " Княжество Монако влиза в алена зона поради растеж на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, като тя може идната седмица да влезе и в алена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис пък излизат от алената зона и това ще улесни придвижването в тези страни ", осведоми още той. Очаква се заповед на министъра на опазването на здравето, с която ще се трансформират рестриктивните мерки за идващите от тези страни в България. 

На въпрос дали е нужна трета доза ваксина Кунчев уточни, че евентуално ще се наложи и трета доза, само че би трябвало публична смяна в късата характерност на продукта, както и утвърждение от Европейската организация на медикаментите. По думите му се чака и поява на усъвършенствани разновидности на ваксини, предпазващи по-добре против новите разновидности на вируса. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР