С нова визия е вече ул. “Цар Симеон I и

...
С нова визия е вече ул. “Цар Симеон I и
Коментари Харесай

Улица “Цар Симеон I вече е с нова визия

 С нова визия е към този момент ул. “Цар Симеон I " и пространството към нея. Пълното възобновяване на региона става допустимо с осъществяването на плана “Естетизация и рационализация на градската среда " по Оперативна програма “Региони в напредък ". Районът бе огледан в събота от кмета на Варна Иван Портних, Деница Николова, зам.-министър на Министерство на регионалното развитие, Христо Иванов - зам.-кмет на общината, Виктор Бузев, основен проектант, както и доцент Валери Йотов, археолог от РИМ - Варна.

“Тази улица е част от визията ни за пешеходен кръг в центъра на Варна, който свързва Морската градина, пристанищната зона, която поетапно продължаваме да социализираме, музеите. С този план направихме по този начин, че пешеходците да имат преимущество пред колите ", заяви кметът Иван Портних.

При реализацията на плана е осъществен главен ремонт на ул. " Цар Симеон I ", свързваща пешеходната зона при ул. " Преслав “ с жп гарата и Морската гара. При реконструкцията съществуващата пешеходна зона пред Дома на науката и техниката е непокътната, също така са обособени нови зони за пешеходци - в сектора сред ул. " Преслав " и ул. " Проф. Асен Златаров ", а по този начин също и в сектора сред ул. " Дебър " и подлеза пред жп гарата, като напречните пресичания на ул. " Цар Симеон I "  с улиците " Дебър ", " Цариброд " и " Габрово " се резервират. С цел повишение на сигурността на придвижване и обезпечава на налична среда, всички кръстовища са построени с паважна настилка, повдигната до равнището на прилежащите тротоари. Новоизградената велоалея по ул. " Цар Симеон I “ обезпечава директна връзка от гаровия регион до пешеходната зона на бул. " Княз Борис I “. Подменена е водопроводната мрежа и уличното осветяване с нови съвременни енергоспестяващи осветители. По време на изкопните действия в градинката пред Дома на науката и техниката бяха открити остатъци от крепостната стена на античния Одесос. Тъй като тя е с висока историческа стойност, създаваме с общината абстрактен план за нейното експониране и предпазване, изясни доцент Валери Йотов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР