С нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория ще се

...
С нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория ще се
Коментари Харесай

Българските антарктици се сдобиват с нова научна лаборатория

С нова съвременно обзаведена и оборудвана научна лаборатория ще се снабдят българските антарктици, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. За плана са отпуснати 300 000 лв.. Целта е да се обезпечи пълноценното действие на родната антарктическа база " Св. Климент Охридски ", която е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

Утре, 9 ноември, към Южния полюс потегля 27-та Българска антарктическа експедиция. Преди дни президентът Румен Радев връчи на полярниците ни националното знаме на тържествена гала на " Дондуков " 2.

 Президентът изпрати антрактиците ни с националното знаме
Президентът изпрати антрактиците ни с националното знаме

След дни стартира 27-та българска антарктическа експедиция

Първи за остров Ливингстън потеглят 8-членният логистичен екип и двама биолози, които ще управляват два от осемте финансирани плана за полярни проучвания. Проучванията са свързани с проучването на морската акватория към Българската антарктическа база.

Първият план ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън в условия на климатични промени. Негов началник е доктор Ралица Зидарова.

Проектът на доцент доктор Любен Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет е обвързван с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на остров Ливингстън.

 Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо
Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Мрачни прогнози за климатичното стопляне

Останалите три групи полярници ще заминат през декември и януари. В техния състав са учените, които ще работят по другите финансирани планове.

От тази година стартира и подготовката на семейството на България на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктически стратегии, което ще се организира сред 29 юли и 2 август 2019 година в Пловдив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР