С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще

...
С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще
Коментари Харесай

Социалният министър: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това сподели общественият министър Георги Гьоков по време на чуването му от Народното събрание поради хаоса с парите за възрастните хора и така наречен COVID-добавки.

От парламентарната естрада Гьоков съобщи, че неговото предпочитание е въпросът да бъде решен с трайно нарастване на пенсиите за всички, а не с добавки.

В началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и обществената политика в предходния кабинет, съобщи: „ От 25 декември 2021 година влязоха промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица обществени изявления, Асен Василев пое ангажимент да няма понижаване на приходите на пенсионерите. Същевременно, от началото на годината се надигна вълна от недоволства измежду пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е преференциално за 1 милион пенсионери, не е вярно да се организира. Поисках това чуване, тъй като считам, че е значимо да информирате народните представители за метода на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това чуване ще бъде потребно и за вас, и за народните представители, тъй като получаваме недоволства какво се случва с пенсиите”, обърна се Сачева към Гьоков.

Министърът от своя страна упрекна ГЕРБ за настоящето състояние и рецесията с пенсиите. „ Дава се опция на хората да получат информация по една тематика, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато огромна група от хора е получила по-малко възнаграждение, да се почувства ощетена, само че няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз настоявам, че този проблем е разследване на решението на предишно 46-о Народно заседание. Решение, довело до чувство измежду огромна група хора в пенсионна възраст, като незаслужено. Създаденото напрежение не е единствено от това, че са получили по-ниско заплащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, методът не е обективен. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година по отношение на месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, даже за тези на нетрудова дейност”, съобщи Гьоков.

Той добави още: „ Във връзка с новата, по-висока тежест на осигурителния стаж, бяха преизчислени всички пенсии за трудова активност. Това преизчисляване се извърши без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година застрахователен стаж процентът беше повишен от 1.2 на 1.35”, разясни министърът.

Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж набъбна от 300 на 370 лв., което е нарастване с 23%, това се отрази удобно на приходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на обществената пенсия за напреднала възраст се усили от 148 лв. на 170 лв., нарастване с 14.3%, това се отрази удобно на 58 000 пенсионери, разяснява още Гьоков.

Той акцентира, че пенсиите следва да бъдат увеличени с най-малко 6.1%, в случай че бъде реализиран консенсус с сътрудниците и че, този механизъм може да бъде признат от през юни 2022 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР