С нов протест бяха посрещнати експерти от Министерството на енергетиката,

...
С нов протест бяха посрещнати експерти от Министерството на енергетиката,
Коментари Харесай

Пореден протест заради спорна кариера край пловдивското село Белащица

С нов митинг бяха посрещнати специалисти от Министерството на енергетиката, Регионалната ревизия по околна среда и водите и Инспекцията по труда в Пловдив, които направиха инспекция на кариерата за рандеман на инертни материали край Белащица. Жителите от години упорстват за прекъсване на работата на кариерата и възбрана за откриване на нови площи в находището.
Протестиращите за следващ път показаха своята позиция, че кариерите са източник на голям звук и замърсяване на въздуха освен в Белащица, само че и в Пловдив, съобщи сътрудник на от града. Според лекар Емилия Караславова фините прахови частици, които идват от кариерата, са най-големият проблем за пловдивчани от 20 години насам.
" Най-мръсният въздух от целия европейски съюз се дължи на тази кариера, тъй като тя се намира от ветрената страна на града ", безапелационна бе тя. Протестиращите желаеха законодателни начинания, които да не разрешават рандеман на инертни материали на по-малко 10 километра от обитаемоте места. Жителите на Белащица се заканиха да се извърнат към Европейския съд и Европейската комисия, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

Община Пловдив също поддържа протестиращите. На място бе заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, който още веднъж повтори позицията, че е срещу отдаването на нови концесии за рандеман на инертни материали и за удължение на в този момент съществуващите. Още през вчерашния ден от община Пловдив излязоха с публично мнение, в което се споделя, че кметът инж. Иван Тотев е изпратил до министрите на енергетиката, на околната среда и водите, на опазването на здравето и на земеделието, храните и горите писма, в които се показва мнение за преустановяване процеса по издаване на позволение за отдаване на концесия за рандеман на строителни материали в сектор " Калоян " от находище " Белащица " на повърхност 50,534 дка, както и противоречие за даване на позволение за търсене и изследване на подземни благосъстояния в площите " Сантала " и " Сантала 2 ".

Снимки: Actualno.com/Елин Андреев
" Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно влияние върху околната среда и човешкото здраве. Сред претекстовете е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на към 10 км южно от Пловдив и на почти 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на обитаемоте места към находището, в това число върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив ", се споделя още в мнението на община Пловдив.
При последните замервания на мобилна станция на пловдивската екоинспекция не беше регистрирано превишаване на равнищата на фините прахови частици и на шума. Именно това изправи на нокти жителите на Белащица, които желаеха днешните инспекции.
От своя страна от фирмата-концесионер обявиха, че привестват всички инспекции и са подготвени да си понесат отговорността при положение, че се потвърди, че има нарушавания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР