С нов мост за над един милион лева изпращат годината

...
С нов мост за над един милион лева изпращат годината
Коментари Харесай

След 40 години чакане пловдивското село Поройна се сдоби с нов мост

С нов мост за над един милион лв. изпращат годината жителите на първомайското село Поройна. За изграждане на оборудването хората чакаха повече от 40 години. За решението на казуса помогнаха и репортажите, които Българска национална телевизия направи по тематиката.

Поройна, Първомай
 Така изглеждаше остарелият мост на входа на село Поройна, който беше разгласен за рисков от Агенция „ Пътна инфраструктура Така изглеждаше остарелият мост на входа на село Поройна, който беше разгласен за рисков от Агенция „ Пътна инфраструктура " © Българска национална телевизия
Всеки ден по остарелия мост минаваха поданици на селото и хора, пътуващи към прилежащите общини, въпреки че беше разгласен за рисков от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Реката обаче непрекъснато наводняваше моста, а Поройна оставаше откъсната от света.
Пенко Налбантов, кмет на село Поройна, община Първомай: Беше мъчно, изключително зимно време, при огромен дъжд идваше доста вода от горната страна, отнасяше моста, по три четири дни сме били без самун. Тенчо Динков: Тогава през реката се минаваше, мостът беше разрушен, не беше легализиран, това беше закононарушение да минаваме с деца, с внуци.
150-е поданици на селото години наред чакаха Агенция „ Пътна инфраструктура ", която стопанисва оборудването, да обезпечи пари за ново. След като разказахме за казуса, средства бяха открити и беше издигнат нов мост.
Пенко Налбантов, кмет на село Поройна, община Първомай: След репортажите на Българска национална телевизия нещата радикално се трансформираха, Бог чу молбите ни и нещата се сбъднаха. Йордан Кишишев: Това е като врата, като врата към нов свят и хората, които минават идват тук и снимат, и споделят: „ Е-е-й подобен мост! “
Въпреки че главният проблем в Поройна беше решен, селото продължава да бъде единственото в община Първомай без течаща вода и канализация.

Затова жителите към момента употребяват кладенци и чакат общината да им построи тръбопровод.
Добринка Гатева: И толкоз доста желаеме да си придобием като бели хора да пием чиста, хубава вода.
От община Първомай обявиха, че към този момент е изработен сондаж наоколо до селото и откритата вода е с положителни индикатори. Пари за създаване на водопроводна мрежа в село Поройна обаче занапред ще се търсят от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР