С нов, модерен телескоп ще се сдобие Националната астрономическа обсерватория

...
С нов, модерен телескоп ще се сдобие Националната астрономическа обсерватория
Коментари Харесай

Обсерваторията в Рожен ще се сдобие с нов модерен телескоп

С нов, съвременен телескоп ще се снабди Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Инструментът носи името AZ 1500 и ще бъде инсталиран след година и половина.

Телескопът от последно потомство ще бъде най-новата облага на обсерваторията. Дължината му е към метър и половина, има специфична оптична система.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ще му бъде задавана стратегия какви обекти да следи през нощта. Той ще може да взе участие и в интернационалните акции, когато избухне супернова звезда или има източник на гама радиация “, споделя проф. Евгени Семков, шеф на института по астрономия към Българска академия на науките.

Някои от спецификациите на телескопа показа Дитмар Вайнцингер-главен управител на австрийската компания производител.

„ Основното огледало е с диаметър 1.5 метра. Това е телескоп с три огледала във вътрешността. Предимството му е, че може да послужи за доста разнообразни типове наблюдения “, споделя Вайнцингер.
Снимка: btvnovinite.bg
С помощта на новия апарат ще бъде улеснена и работата на астрономите.

„ За нас това ще бъде една сериозна облага, тъй като е телескоп от ново потомство, което значи по-голяма точност. Той ще може да се употребява отдалечено, изцяло роботизиран “, изяснява доцент Никола Петров от НАО " Рожен ".

Очаква се идващото лято в обсерваторията да бъдат направени първите тестови наблюдения с новия инструмент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР