С нов мащабен проект на стойност 138,4 милиона лева, ВиК“

...
С нов мащабен проект на стойност 138,4 милиона лева, ВиК“
Коментари Харесай

С проект за 138 млн. лв. над 14 000 имота във Варна ще бъдат включени в канализационна мрежа

С нов огромен план на стойност 138,4 милиона лв., „ ВиК “ – Варна ще причисли към канализационната мрежа още над 14 000 парцела в селищни формирания край града.

Средствата са обезпечени по оперативна стратегия „ Околна среда “. Това заяви през днешния ден зам.-управителят на сдружението Михаил Маринов, представен от Българска телеграфна агенция – Варна.

Освен основаване на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, планът планува и създаване и реорганизация на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Реализацията му ще затрудни придвижването в града, защото планува и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди – „ Христо Смирненски “. Освен това в границите на строителните действия ще има и разстройства във водоподаването, добави Маринов.

Ръководителят на плана Сава Коев уточни, че с изключение на за възстановяване на услугите за клиентите на сдружението, инвестицията ще способства и за решение на проблемите с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. Предвижда се загубите на вода на компанията да намалеят с сред 3 и 5 %.

Проблемът е, че планът бе утвърден преди две години, само че заради ред справедливи аргументи не започва незабавно, а поради инфлацията строителните действия нарастнаха доста, сподели още Маринов. По думите му по оперативната стратегия е планувана индексация на договорите с изпълнителите в границите на 15 %, само че тя би трябвало да бъде най-малко 45 на 100. Как ще бъдат обезпечени всички нужни средства, ще се взема решение на равнище страна и Европейска комисия, изясни Маринов.

Кметът на Варна Иван Портних напомни, че живеещите в селищните формирания чакат канализация от десетилетия. Той увери, че откакто строителните приключат с осъществяването на плана, ще се мисли за асфалтиране на улиците. Междувременно общината ще поеме напълно ремонта на бул. „ Христо Смирненски “, ул. „ Прилеп “ и други улици, където следва да се работи.

Първата копка по плана бе направена през днешния ден в село Каменар, където ще бъде построена канализационна мрежа и довеждащ колектор. През идната седмица ще започва и действителната работа в част от селищните формирания. Сава Коев посочи, че с осъществяването на плана са ангажирани два консорциума, в които влизат общо 5 строителни компании. Строителният контрол ще бъде ангажимент също на обединяване от 2 компании. Първите стадии от плана би трябвало да приключат до края на 2023 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР