С носталгия отброяваме годините от знаменитата победа над Франция с

...
С носталгия отброяваме годините от знаменитата победа над Франция с
Коментари Харесай

24 години от мача, който превърна Господ в българин

С носталгия отброяваме годините от популярната победа над Франция с 2:1 посред „ Парк де Пренс ". Правим го за 24-ти път. Точно толкоз измина от оня френски сън, оня емблематичен и паметен мач на „ лъвовете " в Париж през 1993 година Благодарение на въпросната победа изживяхме лудото американско лято, чухме прословутата имитация на Христо Стоичков „ Айнц, цу цвай, цу дрън! " за багра над Германия с 2:1 и накарахме международните сили да приказват с почитание за България. Всичко това нямаше да бъде допустимо, в случай че не бе кинжалният изстрел на Емил Костадинов в последната, 90-ата минута. Мигът, в който Господ стана българин, а нападателят бе наименуван Екзекутор.

Името на Емил Костадинов постоянно ще бъде свързвано с двата му гола против Франция от 17 ноември 1993 година В интерес на истината тогавашният нападател е поразявал вратите на колосите Германия, Бразилия, Италия, Испания, само че точно фамозното му второ попадение в мрежата на Бернар Лама си остава №1 във визитката му. Този гол го следва на всички места през последните 23 години. По подигравка на ориста ненапълно попадението даже омаловажи трансформиралите се в константни триумфи в цялостната му кариера.
По-късно, както самичък той ще признае, осъществяването му може да е сполучливо един път на милион и мъчно би го повторил.

„ Излях си цялата завист при гола - изяснява Костадинов след години. - Изстрелях топката с ждроб, без да виждам към вратата и без да му мисля доста. Първо на пътя се опита да ми се изпречи Ален Рош, по-късно за някакви секунди бутонките на Лоран Блан минаха на милиметри под топката. "
Футболната кариера на Костадинов на професионално равнище стартира 8 години преди въпросното осъществяване.
Сам отива да на стадиона, с цел да стартира тренировки, макар че никой от неговото семейство не е състезател. Първият му треньор на „ Армията " е именитият Аспарух Никодимов.

Дебютира за ЦСКА през 1985 година и през идващите 5 години се трансформира в главен футболист на „ алените ". През този интервал бележи 36 гола в 119 мача. Вдига 3 пъти и шампионската купа, и 3 трофея от шампионата за Купата на България. С ЦСКА играе и полуфинал за КНК против „ Барселона ". Мач, в който от каталунския гранд виждат гения на Камата.
Силните изяви на Костадинов в този интервал му печелят първа повиквателна за националния тим. Тя идва през 1988 година за инспекцията с ОАЕ. „ Трикольорите " побеждават с 1:0, като победният гол е дело точно на младия гений на „ алените ".
Със мощните си изяви нападателят притегля вниманието на грандовете от Европа. Трансферът зад граница идва през 1990 година, когато „ Порто " се оказва най-настоятелен.

В Португалия той продължава да натрупа титли във витрината си - става първенец на два пъти, ликува и с купа на португалската асоциация. За малко играе чартърен в испанския „ Депортиво " (Ла Коруня).
В началото на 1995 година „ Байерн " взема чартърен Коща, както го назовават иберийците,а през лятото го изплаща за непрекъснато. И тук триумфи не липсват. Печели купата на УЕФА през 1996 година и за историята е единственият българин с този трофей. Във финала се разписва във вратата на „ Бордо ", с което се трансформира в първия наш състезател, вкарал гол в тази фаза на европейските клубни шампионати. И до ден сегашен е уединен в класацията.

В края на кариерата си играе за „ Фенербахче ", „ Майнц ", ЦСКА и за малко в мексиканския „ Тигрес ".
Последният му мач за „ лъвовете " е на 24 юни 1998 година при тежката загуба от Испания с 1:6. Няма да е изненада, в случай че се каже, че единственият гол за „ лъвовете " е дело на Екзекутора. Крайната статистика на Коща за България е 70 мача и 26 гола и присъединяване на финалите на две международни и едно европейско състезание. Но и до през днешния ден всичко това е под триумфа му на „ Парк де Пренс ", който през 1993 година обиколи целия свят и се помни и до през днешния ден.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР